Ga direct naar inhoud
Nieuws

Project Erfgoed Gezocht

08 april 2020 | Saré Geurts

Vanaf je computer meespeuren naar nog niet eerder ontdekt archeologisch erfgoed op de Utrechtse Heuvelrug. Dat kan met het project Erfgoed Gezocht.

Sporen Kaapse Bossen

Een schat aan informatie

Erfgoed Gezocht is het eerste grootschalige archeologische project op basis van Citizen Science. Hierbij speuren vrijwilligers vanachter hun computer naar vaak nog onbekend erfgoed. Dit doen zij met behulp van digitale hoogtekaarten. Op de Veluwe heeft het project vorig jaar een schat aan nieuwe gegevens opgeleverd: nieuwe grafheuvels, karresporen, middeleeuwse wallensystemen, celtic fields (prehistorische akkersystemen) en meer. Op dat succes hopen de initiatiefnemers, onder meer de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, nu weer. "Ons voornaamste doel is de bescherming van archeologisch erfgoed", vertelt projectleider Eva Kaptijn. "Als we niet weten waar de grafheuvels liggen, kunnen we ze ook niet beschermen."

Meespeuren

Iedereen met een computer en internet kan deelnemen via de website www.erfgoedgezocht.nl. Na een korte uitleg kun je aan de slag met een digitale hoogtekaart. Elke kaart wordt door minimaal 30 mensen onderzocht, wat zorgt voor een betrouwbare steekproef.        

Meer informatie

Erfgoed Gezocht is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden en Landschap Erfgoed Utrecht, in opdracht van de provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Meer informatie op www.erfgoedgezocht.nl.

Saré Geurts