Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoek de schaapskudde tijdens de heidedagen op de Kampina!

11 juli 2022 | Annette den Dulk

In natuurgebied de Kampina kun je zomaar oog in oog staan met de schaapskudde van schaapherder Boris. Samen met zijn 150 Schoonebeker heideschapen zorgt hij voor het natuurbeheer van de heide. Op zondag 14 augustus, zaterdag 20 augustus en zondag 25 september vinden de heidedagen plaats: hét moment om je vragen te stellen aan de schaapherder. Naast dat je de schaapherder met zijn kudde treft, is er voor kinderen een leuke fotospeurtocht uitgezet en zijn er fijne wolproducten te koop. Een bijzondere ontmoeting die je niet snel meer vergeet!

Schoonebeker schaap

Begrazing met schapen

Wij willen de heide graag open houden. Zonder begrazing zou het gebied in mum van tijd vol bomen staan. Schapen vertragen de aangroei van bos, omdat ze graag van houtachtige planten eten. Ze zijn bovendien dol op bramen, brandnetels en distels. Al grazend zorgen ze voor een gevarieerde structuur in begroeiing. De schapen poepen, vertrappen en vreten open plekken. Ook het wollen jasje speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van allerlei zaden. Kortom: naast dat ze het gebied open houden, creëren ze allemaal kleine biotoopjes en brengen een gevarieerdheid in het gebied waar veel andere dieren- en plantensoorten in kunnen leven.

Beheer op maat

De kudde op de Kampina graast onder begeleiding van schaapherder Boris. Samen met de honden drijft hij de kudde door het gebied. Op deze manier vindt beheer op maat plaats en voorkomen we over- of onderbegrazing. De schaapherder kent het gebied op zijn duimpje, waardoor bijvoorbeeld kwetsbare plantensoorten en broedende vogels op de grond omzeild worden. Gevoelige natuurplekjes op de heide blijven zo beschermd.

Leerzame ontmoeting

De heidedagen zijn hét moment om je vragen te stellen aan de schaapherder. Hij vertelt je met veel passie over zijn schapen, commando’s en de honden die de kudde bij elkaar houden. Wij leggen je graag uit waarom we zo blij zijn met deze grazers in de heide. Kortom: een leerzame ontmoeting in ons gebied!

Locatie 14 en 20 augustus

Kom je naar de heidedagen met de auto, dan kun je het beste parkeren op het parkeerterrein aan de Burgemeester van den Oeverweg (Oisterwijk). Vanaf daar volg je de rode wandelroute. Ongeveer halverwege ontmoet je - tussen 10.00 en 16.00 uur - de schaapskudde, de herder en onze informatiekar. Deze activiteit is gratis.Locatie 25 september

Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren op het parkeerterrein Huisvennen aan de Roond (Boxtel). Vanaf daar volg je de oranje wandelroute. Dit halfverharde pad is ook geschikt voor mensen in een rolstoel, met de wandelwagen of buggy. Het gebied is vlak, maar om bij het uitzichtpunt en grafmonument van Pieter van Tienhoven te komen gaat het pad heel licht omhoog. Langs de route staan meerdere bankjes. In de omgeving van het monument tref je - tussen 10.00 en 16.00 uur - de schaapskudde, de herder en onze informatiekar. Deze activiteit is gratis. 

Annette den Dulk
Annette den Dulk