Nieuws van de boswachter

Blog van de boswachter: ben jij een fuut, koolmees of vink?

14 februari 2017 | Inge van Dongen

Het ontstaan van Valentijnsdag is een warrig en niet eenduidig verhaal, maar één van de verklaringen is opgetekend in de 14e eeuw. Toen schreef Geoffrey Chauer dat op...

Blog van de boswachter: ben jij een fuut, koolmees of vink?

Het ontstaan van Valentijnsdag is een warrig en niet eenduidig verhaal, maar één van de verklaringen is opgetekend in de 14e eeuw. Toen schreef Geoffrey Chauer dat op die dag elke vogel een partner kiest. En dat klopt wel. In februari trekken de mannelijke vogels alle registers open om een vrouwtje te versieren.

Spechten roffelen imponerend, vinken zingen de meest melodieuze ballades en koolmezen tooien zich in hun mooiste verenpak. Kleren maken immers de man toch? De winterkoning spant de kroon in zijn zoektocht naar een toekomstige partner. Hij bouwt verschillende nestjes en het vrouwtje mag haar favoriete stekkie uitzoeken. Zie jij jezelf al drie huizen bouwen om indruk te maken op je date?

Het lijkt heel aandoenlijk maar monogaam is het allerminst. Zodra het vrouwtje bevrucht en wel haar stulpje betrekt, stelt hij zijn overige nesten en diensten ter beschikking aan andere vrouwtjes. Nee, dan zijn zwanen, ooievaars en futen een stuk romantischer: zij blijven bij elkaar tot de dood hen scheidt. De futen maken elkaar hierbij het hof met een prachtige paringsdans. Zeker het kijken waard!

Wat ze ook doen, de vogels zijn druk in de weer met hun levensdoel: een volgende generatie op de wereld zetten. Voor ons mensen is dat niet meer per se noodzakelijk, maar toch vind ik het grappig om te zien dat ook wij ons bij tijd en wijlen uitsloven. Dus ga je vanavond vanwege Valentijsdag samen uit, heb jij jezelf in je beste kleding gestoken of breng jij je geliefde een gevoelige serenade? Ga dan eens na wie jij eigenlijk bent: de fuut, de koolmees of de vink?

Nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Lees dan verder >>

Inge van Dongen
logo