Nieuws van de boswachter

Blog van de boswachter: voor de toekomst

30 maart 2017 | Inge van Dongen

Als kind leek het altijd een eeuwigheid te duren voor het weekend was, je jarig werd of Sinterklaas kwam. Zelfs een trip naar de ...

Blog van de boswachter: voor de toekomst

Natuur lijkt soms vanzelfsprekend en gewoon, maar natuur is eigenlijk heel bijzonder! Boswachter Inge laat je dit graag zien in haar blogs.

Als kind leek het altijd een eeuwigheid te duren voor het weekend was, je jarig werd of Sinterklaas kwam. Zelfs een trip naar de stad vijfentwintig kilometer verderop leek een lange wereldreis die ik alleen doorkwam door het meenemen van mijn walkman, een boek en een spelletje. Later, als ik in diezelfde stad mijn rijlessen volg, besef ik me dat je er eigenlijk zo bent en kan ik me niet meer voorstellen dat de rit vroeger zo lang aanvoelde.

Tijdsbeleving is subjectief

En hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd lijkt te gaan. Een week vliegt om, een maand overbruggen is een peulenschil. En steeds vaker betrap ik mezelf op de gedachten: ‘shit, is dat alweer vijf jaar geleden?!’ Kortom, tijdsbeleving is subjectief: iedereen beleeft het anders. Maar sinds ik boswachter ben bij Natuurmonumenten is mijn perspectief op tijd drastisch veranderd.

De natuur is namelijk geleidelijk en onverstoorbaar. Terwijl wij in hectiek leven, van de ene in de andere deadline vallen en dingen liever vandaag dan morgen regelen, laat natuur zich niet opjutten. Zij gunt zichzelf de tijd om te groeien en te veranderen, en daar kunnen wij als mensen een goed voorbeeld aan nemen!

Voor de toekomst

Een van de eerste keren dat ik me hier bewust van werd, was toen een collega me tijdens mijn introductie meenam het veld in. Hij legde uit dat Natuurmonumenten van eentonige productiebossen, weer bossen vol variatie en leven wil maken. “Terug naar het oerbos, dus?” riep ik verheugd en een beetje naïef. “Zoiets ja,” lachte mijn collega. “Maar dat maken wij niet meer mee.”

Ik werd stil van deze uitspraak. Dagelijks zijn er dus talloze boswachters én vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor iets waarvan ze het eindresultaat misschien niet eens zullen zien. Dat inzicht vervulde me met respect voor ons werk. Het betekent dat we verder durven te kijken dan het hier en nu en verantwoordelijkheid durven te nemen voor de toekomst van de kinderen van onze kinderen. ‘Voor de toekomst’ is dus ook echt ‘voor de toekomst.’

Nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Lees dan verder >>

Inge van Dongen
logo