Ga direct naar inhoud
Nieuws

Maak kennis met de schaapskudde op de Kampina!

21 september 2023 | Annette den Dulk

In natuurgebied de Kampina kun je zomaar oog in oog staan met de schaapskudde van schaapherder Boris. Samen met zijn twee honden en 150 Schoonebeker heideschapen zorgt hij voor het natuurbeheer van de heide. Zondag 1 oktober is hét moment om je vragen te stellen aan de schaapherder. Naast dat je de schaapherder met zijn kudde treft, is er voor kinderen een leuke fotospeurtocht uitgezet en zijn er fijne wolproducten te koop. Een bijzondere ontmoeting die je niet snel meer vergeet!

schaapskudde Kampina

Begrazing met schapen

Wij willen de heide graag open houden. Zonder begrazing zou het gebied in mum van tijd vol bomen staan. Schapen vertragen de aangroei van bos, omdat ze graag knabbelen aan jonge berkjes en het pijpestrootje. Ze zijn bovendien dol op bramen, brandnetels en distels. Deze soorten rukken enorm snel op en verdringen langzaam de heide. Al grazend geven de schapen de heide ruimte om te groeien. Ze poepen, vertrappen en vreten open plekken. Ook het wollen jasje speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van allerlei zaden. Op deze manier zorgen de schapen dat ook andere dieren- en plantensoorten in het gebied kunnen leven.

Beheer op maat

De kudde op de Kampina graast onder begeleiding van schaapherder Boris. Als een grote grasmaaier stuurt hij samen met de honden de kudde over de heide naar plekken waar ze de grassen en boompjes te grazen nemen, die de heidestruiken dreigen te verdringen. Op deze manier vindt beheer op maat plaats en voorkomen we over- of onderbegrazing. De schaapherder kent het gebied op zijn duimpje, waardoor bijvoorbeeld kwetsbare plantensoorten en broedende vogels op de grond omzeild worden. Gevoelige natuurplekjes op de heide blijven zo beschermd. Zo helpen zij Natuurmonumenten bij het behoud van de heide. Vogels als de nachtzwaluw, roodborsttapuit en veldleeuwerik houden daardoor hun leefgebied, maar ook veel zandbijen, vlinders en andere insecten vinden op de heide voedsel.

Leerzame ontmoeting

Dit is hét moment om je vragen te stellen aan de schaapherder. Hij vertelt je met veel passie over zijn schapen, commando’s en de honden die de kudde bij elkaar houden. Wij leggen je graag uit waarom we zo blij zijn met deze grazers in de heide. Kortom: een leerzame ontmoeting in ons gebied!

Locatie

Kom je met de auto, dan kun je het beste parkeren op het parkeerterrein Huisvennen aan de Roond (Boxtel). Vanaf daar volg je de oranje wandelroute. Dit halfverharde pad is ook geschikt voor mensen in een rolstoel, met de wandelwagen of buggy. Het gebied is vlak, maar om bij het uitzichtpunt en grafmonument van Pieter van Tienhoven te komen gaat het pad heel licht omhoog. Langs de route staan meerdere bankjes. In de omgeving van het monument tref je - tussen 10.00 en 16.00 uur - de schaapskudde, de herder en onze informatiekar. Deze activiteit is gratis. 

Informatiekar bij het grafmonument Van Tienhoven

Informatiekar bij het grafmonument Van Tienhoven

Annette den Dulk
Annette den Dulk