Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rechtbank buigt zich over geplande megastal bij Kampina

17 juni 2019 | Simone Prinsen

Op dinsdag 18 juni dienden bij de rechtbank in Den Bosch drie beroepszaken tegen de bouw van een megastal voor 16.000 varkens naast topnatuurgebied Kampina. Natuurmonumenten, de Brabantse Milieufederatie en omwonenden strijden al een aantal jaren tegen de komst van deze megastal. De steun vanuit de samenleving is groot, een petitie tegen de megastal werd door 23.000 mensen ondertekend. Ook de gemeente Oirschot en de Provincie Noord-Brabant geven aan deze megastal niet te willen, maar ze laten de natuurorganisaties de kastanjes uit het vuur halen. We zijn benieuwd naar de afwegingen die de rechtbank gaat maken naar aanleiding van de recente uitspraak van de Raad van State dat vergunningen voor de uitstoot van extra stikstof niet meer verleend mogen worden op basis van het huidige Programma aanpak Stikstof (PAS). Voortaan mogen alleen vergunningen worden verleend wanneer vooraf is bewezen dat natuurwaarden niet verder worden aangetast.

actie megastal

Met een ludieke actie voor het gerechtshof in Den Bosch, vestigden we nog eens aandacht op het belang van deze zaak voor de natuur. Een door stikstof verzuurde eik van de Kampina, sprak zijn zorgen uit over de komst van de megastal.

Kijk hier het filmpje

Laat de natuur niet stikken!

De Kampina is een kwetsbaar natuurgebied en de slechts denkbare locatie voor een nieuwe grote bron van stikstof. Het gebied heeft al zwaar te lijden onder de uitstoot van ammoniak, waardoor er verzuring optreedt en onder andere de paarse heide verdwijnt. Een megastal op deze locatie gaat de draagkracht van het gebied ver te boven en doet de vele inspanningen om dit Europees beschermde top natuurgebied te behouden en herstellen te niet. Volgens de Raad van State moet het Nederlands stikstofbeleid meer bijdragen aan herstel van de natuur. We zien de uitspraak van de rechter met enig vertrouwen tegemoet.

 

Simone Prinsen
Simone Prinsen