Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina

Wandelen

Wandelroute Logtsevelden aan de rand van de Kampina

Maak een wandeling over velden, langs het Winkelsven en bewonder het gevarieerde landschap.

De route wordt aangegeven met gele pijlen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Speuren naar vogels

Over de weg heb je een prachtig vergezicht over het dal van Beerze met zijn watervogels. Heb je je verrekijker bij je? Of steek de weg even over, wel opletten voor langsrazend verkeer.Misschien zie je in de winter hier de pijlstaart, de brilduiker of zaagbekken. 's Zomers zie je hier onder andere de wilde eend, grote zilverreiger en futen. Aan het einde van de wandeling kom je nogmaals langs deze vlakte. 

2De Logtsevelden

Links van het pad kijk je uit over de Logtse velden. Tussen de waterrijke bossen liggen open stukken. Dit waren vroeger beemden, grashooilanden, die in de natte seizoenen meestal onder water stonden. Vroeger werd dit gebied kort begraasd en gehooid. Het is nu een ideale schuilplaats voor diverse soorten dieren, zoals bijvoorbeeld reeën. De begroeiing die je hier ziet zijn veelal elzen, populieren en wilgen. Aan de andere kant is in het riet regelmatig de kleine karekiet te horen!
De Logtsevelden
De Logtsevelden

3Banisveld

Rechts achter je, ligt Banisveld. Vóór 1990 was dit landbouwgebied met veel maïs. De oude, inmiddels afgedekte vuilnisbelt herken je nog door de hoge bult in het veld. Natuurmonumenten gaf hier opdracht om zo'n 50 cm landbouwgrond af te graven, zodat de originele grond boven kwam. De kosten hiervoor waren € 0,- euro, omdat de aannemer de grond mocht doorverkopen. Een win-win situatie. Binnen een tijdsverloop van 10 jaar is het gebied veranderd van een grootschalig landbouwgebied in natuur, waar nu al 300 verschillende soorten planten zijn aangetroffen.
Banisveld
Banisveld

4De Beerze

We steken hier de beek de Beerze over. Vanaf dit punt is de Beerze niet aangepakt, omdat dhr. Van Tienhoven, voormalig eigenaar, goed vond om op zijn land de Beerze te laten meanderen. Vanaf de zuidzijde was de Beerze gekanaliseerd, maar nu mag hij ook hier kronkelen door het landschap. Via enkele andere beken, mondt de Beerze uiteindelijk bij Boxtel uit in de Dommel. Langs de beek komen zomers meerdere soorten vlinders voor, bijvoorbeeld de zeldzame grote weerschijnvlinder.
De Beerze
De Beerze

5Korte route

Wil je de korte route lopen, houd dan het pad rechtdoor aan. Na een paar honderd meter kom je uit bij het Winkelsven en kun je de route op de app weer volgen. Maak, voor je linksaf de route vervolgt, nog even een uitstapje naar het bankje bij het Winkelsven (punt ). Hier heb je een prachtig uitzicht over het water.

6Verdwenen boerderij

Hier vond je ooit het gehucht Balsvoort, dat in de 19e eeuw bestond uit bestond uit slechts 4 of 5 boerderijen. Wij hebben de contouren van één van de boerderijen in beeld grebracht. De muurtjes zijn meteen mooie schuilplekken voor insecten en kleine zoogdieren. Je herkent het erf ook aan de rechte lijn van de bomen. En de pruimenboom, (dode) kersenboom en de notenboom herinneren aan vergane tijden. Het gebied Baslvoort, hoorde rond 1200 bij Hertogdom Brabant, daarbinnen weer tot de Meierij en daarin weer toe het Kwartier van Oisterwijk. Sinds 1815 valt het onder provincie Noord-Brabant.
Verdwenen boerderij
Verdwenen boerderij

7Bolakkers

Natuurmonumenten heeft enkele jaren geleden de bolakkers in hun oude glorie hersteld.Bolle akker De naam zegt het eigenlijk al, een bolakker is een vanuit het midden glooiende akker. Die bolling ontstaat door een bepaalde wijze van ploegen en heeft als doel de afwatering te optimaliseren. Door bij het ploegen de grond steeds perceelinwaarts te keren, bereikte men deze hoogteverschillen. Deze akkers zijn nu ingezaaid met granen en 'groenbemester'. Groenbemesting wordt gezaaid en zorgt voor verrijking van de bodem en voorkomt verlies aan mineralen door uitspoeling door het water. Wij hebben de akkers zijn afgerasterd, zodat paarden en koeien buiten deze akkers blijven.
Bolakkers
Bolakkers

8Reeën en ganzen

Hier is het productieve bos weggehaald t.b.v. uitbreiding van het heidegebied. Tevens om een corridor/verbindingszone te maken tussen de heide ten noorden van de Franse baan en ten zuiden van dit fietspad. Verderop deze route loop je langs een aantal graslanden. Deze zijn voor veel natuurgebieden ook van belang, al denk je daar bij het woord natuur misschien niet zo snel aan. Dieren kunnen hier voedsel zoeken (fourageren) en verzamelen. Ganzen, Kraanvogels, maar ook reeën maken volop gebruik van deze graslanden aan de rand van het bos.
Reeën en ganzen
Reeën en ganzen

9Nuttige zandwegen

De zandwegen op de Kampina zijn belangrijk in deze gebieden, omdat ze hun eigen Brabantse biotoopje, natuurgebiedje, op zich zijn. Dieren en planten passen zich hier geheel aan de omgeving aan. Zandpaden zijn gebiedseigen wegenwaar dieren makkelijk hun 'eigen weg' kunnen gaan. De paden hebben mooie bermen en bomen. Je ziet hier o.a. elzen, eiken, wilgen en berken.

10Winkelsven

Het Winkelsven is in 2007 helemaal opgeknapt en vergroot. Vóór de restauratie zag je het ven, dat tussen de dijk en Balsvoort ligt niet meer, omdat het bijna helemaal was dichtgegroeid met berk, wilg en veenmos! En het beetje water dat nog over was, bleek sterk verzuurd.Vogelgeluiden Natuurmonumenten en het Waterschap De Dommel hebben het slib weggehaald en het ven vergroot. Nu kan je heerlijk genieten van alle vogelgeluiden en van water- tot rietvogels en van weide- tot roofvogels die overvliegen.Vleesetende plant Aan de overkant van het ven, zie je duidelijk het galigaanmoeras, genoemd naar de donkergroen gekleurde plant in dit moeras. Bij het Winkelsven groeit ook het beschermde, vleesetende plantje zonnedauw!TIP: Als je zometeen verder loopt, gaat de route rechtdoor. Maar loop eerst nog even een paar meter linksaf, dan heb je een prachtig uitzicht over het ven. Keer dan terug op de route.
Winkelsven
Winkelsven
Winkelsven
Winkelsven

11Beschermd moerasbos

Je loopt nu langs een prachtig moerasbos, waar allerlei dieren een schuilplek vinden. Dit extra beschermde stukje natte natuur is ontstaan als uitvloeisel van de beek de Beerze. Zelfs onze boswachters komen bijna nooit in dit fraaie stukje natuur, omdat het veel te nat is en de bomen dicht op elkaar groeien.Vogels ontdekken Speur eens tussen de bomen door of je een vogel kunt ontdekken, zoals de blauwe reiger, grote karekiet en bosrietzanger, die je nu in de app hoort.
Beschermd moerasbos
Beschermd moerasbos

12Dal van de Beerze

De gele paaltjes houden je aan deze kant van de weg. Maar eigenlijk is het veel mooier om bij het bruggetje over te steken naar het Dal van de Beerze. Let wel op het verkeer! Op de overstromingsvlakte komen tientallen soorten vogels voor, die elkaar afwisselen in de verschillende seizoenen. Neem de tijd om watervogels te ontdekken, zoals de smienten, zomertalingen en kuifeenden, maar ook allerlei soorten ganzen. Je maakt hier ook kans op de grote zilverreiger, een zwarte ooievaar en ijsvogel! Tot voor kort was de beek de Beerze nog een kanaal. Nu mag hij langzaam gaan meanderen. Aan de zuidkant van de vlakte kronkelt de Beerze al door het dal en als er veel water staat zie je niet meer waar de bedding ligt. Aan het eind van dit rechte pad ligt de parkeerplaats. We hopen dat je genoten hebt van de wandeling!
Dal van de Beerze
Dal van de Beerze
Dal van de Beerze
Dal van de Beerze
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.