Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boommarter in het Kempen~Broek

16 april 2018 | Yvonne van Moll

De boommarter is "gezien" door een cameraval in een nat bosgebied van Natuurmonumenten dat onderdeel uitmaakt van het Grenspark Kempen~Broek. Natuurmonumenten werkt sinds 2010 samen met ARK Natuurontwikkeling aan het aaneensluiten van natuurgebieden in deze omgeving. De komst van de boommarter is een mooie opsteker voor werk van Natuurmonumenten en ARK.

Boommarter, Natuurmonumenten

De boommarter werd waargenomen in een natuurgebied in GrensPark Kempen~Broek op de grens van België en Nederland. Hoewel boommarters al geruime tijd bezig zijn aan een opmars door Nederland, lijkt deze opmars tot nu toe aan een groot deel van Zuid-Nederland voorbij te gaan.

Waarnemingen uit de omgeving van het Kempen~Broek zijn zeldzaam. De afgelopen jaren werd tweemaal een boommarter als verkeerslachtoffer gemeld: in 2014 bij Nederweert (Limburg) en in 2016 op de A2 bij Maarheze (Noord-Brabant). Uit Het Belgisch deel van het Kempen~Broek zijn geen (recente) waarnemingen van Boommarter bekend. De meest nabij gelegen waarnemingen zijn afkomstig van de omgeving van Hasselt en Genk (België).

De komst van de boommarter is een mooie opsteker voor het werk van Natuurmonumenten en ARK Natuurontwikkeling in het Kempen~Broek. ARK Natuurontwikkeling  werkt sinds 2010 in het Kempen~Broek aan de ontwikkeling van een groot aaneengesloten natuurgebied waar volop ruimte is voor natuurlijke processen. ARK doet dit in opdracht van provincie Limburg en in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten.

Veel boommarters overleven de oversteek van wegen niet. Ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden en verbindingen tussen natuurgebieden zijn dus belangrijk voor boommarters. Dankzij deze verbindingen kunnen boommarters veilig door het land trekken. ARK en Natuurmonumenten zijn benieuwd of er meer boommarters in het Kempen~Broek leven of het gebied gaan koloniseren. We hopen dit komende jaren met cameravallen te kunnen volgen.

 

Beelden cameraval

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll