Natuurgebied

Kempen-Broek

Kempen-Broek bos

Geheimzinnige grensstreek

Wie zin heeft in een avontuurlijke zwerftocht door een geheimzinnige grensstreek, kan zijn hart ophalen in Kempen-Broek. Dit is het land van de vroegere smokkelaars, dat lange tijd uit ontoegankelijk moeras bestond. Nu vind je hier heerlijke natuur om doorheen te struinen. Natuur die me blijft verrassen. Laatst spotte ik hier een verschrikt everzwijn dat het oude smokkelaarspad overstak. Ik ben een ontdekkingsreiziger in mijn eigen achtertuin.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll

Boswachter van dit gebied

Meer over Kempen-Broek
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Ze bestaan nog; van die vergeten uithoeken waar je als wandelaar door verlaten landschappen kunt dwalen, over weggetjes die in het niets lijken te eindigen. GrensPark Kempen-Broek is zo’n streek. Een gebied dat zich uitstrekt over 25.000 hectare, over de grenzen van Nederlands en Belgisch Limburg en Noord-Brabant. Een lappendeken van natte en droge natuur waar je grenzeloos kunt wandelen.

  Grensmoeras

  Van oorsprong is Kempen-Broek een kletsnat gebied, waar ooit een groot grensmoeras lag. Het was een ideale schuilplaats voor smokkelaars en struikrovers. Stukje bij beetje werd het gebied toch ontgonnen voor de landbouw. Natuur en cultuurlandschappen mengen zich steeds meer. Dat beeld zien we vandaag de dag nog steeds. Je vindt er moerasbos, open water en beken, maar ook stukje hei, hooiland en akkers. Variatie genoeg voor de avontuurlijke wandelaar die via bosweggetjes, struinnatuur, bruggetjes en knuppelpaden het gebied kan doorkruisen.

  Koppeling van natte natuurgebieden

  Onderweg kom je ook veel nieuwe natuur tegen. Kempen-Broek kan net als vroeger weer veel water vasthouden dankzij de koppeling van natte natuurgebieden. Het levert prachtige beelden op. Afgegraven landbouwgrond is omgevormd tot natuur waar je zomaar een kraanvogel of zilverreiger kunt zien.

  Nieuwe wildernis

  In deze nieuwe wildernis mag de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. Natuurlijke processen zoals storm, overstromingen en het afsterven van bomen krijgen alle ruimte. En overal pakken planten en dieren hier hun kans: van bever tot boomkikker, van wespendief tot weerschijnvlinder en van zwartkopmeeuw tot zonnedauw. Nieuwe natuur in kraakhelder water, waar ook nieuwe wandelpaden doorheen lopen. Het natuurherstel is nog niet af, maar er ligt wel een herboren landschap met vele kansen voor de toekomst.

  Wijffelterbroek en Laurabossen

  Natuurmonumenten beheert in Kempen-Broek hele uiteenlopende natuurgebieden, zoals het Wijffelterbroek en de Laurabossen. Het Wijffelterbroek en de Kettingdijk zijn restanten van een uitgestrekt peelmoeras waar bijzondere planten en dieren voorkomen, Er groeien planten als smalle stekelvaren, slangenwortel en gewone salomonszegel in er komen zeldzame dieren voor zoals alpenwatersalamander en kamsalamander.

  De Laurabossen zijn veel droger en bestaan vooral uit dennen. Die zijn rond 1900 aangeplant door exploitanten van de Lauramijnen in Zuid-Limburg. Het hout werd gebruikt om de mijngangen te stutten. Natuurmonumenten vormt het dennenbos geleidelijk om tot een gevarieerd loofbos met eiken en berken.

  Stramprooierheide, Tungelerwallen en De Krang  

  De Stramprooierheide is meer open en bestaat uit heideveldjes, kruidenrijke akkers en naaldbossen. Een kleinschalig landschap waar je in alle rust kunt wandelen.

  De Tungelerwallen ten zuiden van Weert bestaan uit bos en heide. Het gebied staat bekend om zijn rijkdom aan insecten; de bijenwolf, harkwesp, mierenleeuw, veldkrekel en de grote rupsendoder komen hier allemaal voor.

  Natuurgebied De Krang wordt doorsneden door de Leukerbeek en de Tungelroyse Beek. Een prachtig beekdallandschap met moerasbosjes, akkers en een mooie wandelroute.

  Natuurmonumenten beheert nog enkele andere natuurgebieden, zoals de Weerter- en Budelerbergen en de Loozerheide.

  Mozaïek van landschappen

  Dankzij vele kleine en grote ontginningen uit het verleden telt Kempen-Broek nu veel verschillende landschappen. Beken en moerassen, akkers en graslanden, bos en hei, het wisselt elkaar voortdurend af. Dat ervaar je bijvoorbeeld in natuurgebied De Krang, waar Natuurmonumenten een rondwandeling van twaalf kilometer heeft uitgestippeld.

  Wandelroute De Krang

  Stoere taurossen

  Enkele grote stukken nieuwe natuur in Kempen-Broek worden begraasd door taurossen, grote runderen met kenmerken van de in 1627 uitgestorven oeros. Hun graaswerk houdt het drassige landschap gevarieerd, gunstig voor allerlei waterbeestjes, vogels, insecten en planten.

  De smokkelroute van Huub

  Wandel ongemerkt van Nederland naar België en terug. Een gebied waar ooit smokkelaars hun handelswaar door de kleinste moeraspaadjes meenamen en waar in de Eerste Wereldoorlog levensgevaarlijk prikkeldraad stond. Boswachter Huub heeft er een prachtige wandelroute uitgezet.

  Kempen-Broek

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute De Krang

  Wandel door dit natuurgebied langs akkers, open velden en beekjes. Speur naar kleurrijke libellen, de wielewaal en ijsvogel.

  • 11.66 km
 • Fietsen

  Fietsroute Limburg van verschillende kanten

  Deze fietsroute is voor doorzetters en natuurliefhebbers. Maar liefst 125 kilometer door natuurpareltjes van soms nog onontdekte schoonheid. Dat alleen al maakt de tocht de moeite waard.

  • 125 km
 • Kempen-Broek

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Extra informatie

  Kempen-Broek

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Kempen-Broek

  Wat wij hier doen

  Natuurlijke klimaatbuffer

  Geleidelijk aan ontwikkelt Kempen-Broek zich weer tot een prachtige, natte natuurparel. Een natuurlijke klimaatbuffer die water kan opvangen en vasthouden. Gunstig voor de natuur, de landbouw en de bewoners die droge voeten houden. Dat doen we met allerlei partners door herstel van het beekdallandschap, met veel ruimte voor natte natuur. En dan gaat het snel. Het gebied kan weer water opvangen, op voormalig akkerland grazen paarden en runderen, de elzenbroekbossen groeien gestaag en de bever is terug. Sinds een jaar of tien wroeten hier ook volop wilde zwijnen. Zo wordt Kempen-Broek weer de groene spons van weleer, met de grootste zoetwatervoorraad van de omgeving. Een gebied waar je aan beide kanten van de grens ook volop van kunt genieten.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo