Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Kempen~Broek

Kempen-Broek bos

Geheimzinnige grensstreek

Wie zin heeft in een avontuurlijke zwerftocht door een geheimzinnige grensstreek, kan zijn hart ophalen in Kempen-Broek. Dit is het land van de vroegere smokkelaars, dat lange tijd uit ontoegankelijk moeras bestond. Nu vind je hier heerlijke natuur om doorheen te struinen. Natuur die me blijft verrassen. Laatst spotte ik hier een verschrikt everzwijn dat het oude smokkelaarspad overstak. Ik ben een ontdekkingsreiziger in mijn eigen achtertuin.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll

Boswachter van dit gebied

Meer over Kempen~Broek
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Ze bestaan nog; van die vergeten uithoeken waar je als door verlaten landschappen kunt dwalen, over weggetjes die in het niets lijken te eindigen. GrensPark Kempen-Broek is zo’n streek. Een gebied dat zich uitstrekt over 25.000 hectare, over de grenzen van Nederlands en Belgisch Limburg en Noord-Brabant. Een lappendeken van natte en droge natuur waar je grenzeloos en in alle rust kunt wandelen of fietsen.

  Grensmoeras

  Van oorsprong is Kempen~Broek een kletsnat gebied, waar ooit een groot grensmoeras lag. Het was een ideale schuilplaats voor smokkelaars en struikrovers. Stukje bij beetje werd het gebied toch ontgonnen voor de landbouw. Natuur en cultuurlandschappen mengen zich steeds meer. Dat beeld zien we vandaag de dag nog steeds. Je vindt er moerasbos, open water en beken, maar ook stukjes hei, hooiland en akkers. Variatie genoeg voor de avontuurlijke wandelaar die via bosweggetjes, struinnatuur, bruggetjes en knuppelpaden het gebied kan doorkruisen.

  Natuur in ontwikkeling

  Onderweg kom je ook veel nieuwe natuur tegen. Het gebied is volop in ontwikkeling. Samen met partners werken we aan herstel van moerassen, verbetering van bodem en water, omvorming naar natuurlijk bos en koppeling van natuurgebieden. Zo kan Kempen~Broek – net als vroeger – weer veel water vasthouden en ontstaat een natuurlijke klimaatbuffer. Robuust genoeg voor de toekomst.

  Wil je op de hoogte blijven van de actualiteiten en ontwikkelingen in het Kempen~Broek, meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief. Of neem regelmatig een kijkje in het projectenoverzicht

  Nieuwe wildernis

  In deze nieuwe wildernis mag de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. Natuurlijke processen zoals storm, overstromingen en het afsterven van bomen krijgen alle ruimte. En overal pakken planten en dieren hier hun kans: van bever tot boomkikker, van wespendief tot weerschijnvlinder en van zwartkopmeeuw tot zonnedauw. Enkele grote stukken nieuwe natuur worden begraasd door taurossen: grote runderen met kenmerken van de in 1627 uitgestorven oeros. Zij houden het landschap gevarieerd en open en dat is gunstig voor allerlei planten en dieren. 

  Wijffelterbroek en Laurabossen

  Natuurmonumenten beheert in Kempen~Broek hele uiteenlopende natuurgebieden, zoals het Wijffelterbroek en de Laurabossen. Het Wijffelterbroek en de Kettingdijk zijn restanten van een uitgestrekt peelmoeras waar bijzondere planten en dieren voorkomen, Er groeien planten als smalle stekelvaren, slangenwortel en gewone salomonszegel in en er komen zeldzame dieren voor zoals alpenwatersalamander en kamsalamander. Deze planten en dieren profiteren van een verbeterde waterkwaliteit door omlegging van de voedselrijke waterloop Raam. 

  De Laurabossen zijn veel droger en bestaan vooral uit dennen. Die zijn rond 1900 aangeplant door exploitanten van de Lauramijnen in Zuid-Limburg. Het hout werd gebruikt om de mijngangen te stutten. Natuurmonumenten vormt het dennenbos geleidelijk om tot een gevarieerd loofbos met eiken en berken. Vlakbij de bestaande Laurabossen planten we ook nieuw, gemengd natuurbos aan. Grote natuurlijke bossen versterken het landschap en zijn een thuis voor vele dieren.

  Stramprooierheide, Tungelerwallen en De Krang  

  De Stramprooierheide is meer open en bestaat uit heideveldjes, kruidenrijke akkers en naaldbossen. Een kleinschalig landschap waar je in alle rust kunt wandelen.

  De Tungelerwallen ten zuiden van Weert bestaan uit bos en heide. Het gebied staat bekend om zijn rijkdom aan insecten; de bijenwolf, harkwesp, mierenleeuw, veldkrekel en de grote rupsendoder komen hier allemaal voor.

  Natuurgebied De Krang wordt doorsneden door de Leukerbeek en de Tungelroyse Beek. Een prachtig beekdallandschap met moerasbosjes, akkers en een mooie wandelroute.

  Natuurmonumenten beheert ook nog enkele andere natuurgebieden, zoals de Weerter- en Budelerbergen en de Loozerheide.

  Grenzeloos genieten

  Onze natuurgebieden zijn onderdeel van het GrensPark Kempen-Broek met een keur aan wandel- en fietsroutes. Of ga eens op pad met een Verkenner om het landschap te ontdekken. Kijk ook op de website van GrensPark Kempen~Broek

  Meer info

  Heb je een vraag voor ons? Neem contact op via [email protected] of bel met ons boswachterskantoor Kempen Midden-Limburg via 0495 - 58 31 30.  

  Wil je op de hoogte blijven van actualiteiten en ontwikkelingen in onze gebieden in het Kempen~Broek? Kijk regelmatig in het nieuwsoverzicht op onze website, abonneer je op de gebiedsnieuwsbrief of volg ons op Facebook.

  Mozaïek van landschappen

  Dankzij vele kleine en grote ontginningen uit het verleden telt Kempen-Broek nu veel verschillende landschappen. Beken en moerassen, akkers en graslanden, bos en hei, het wisselt elkaar voortdurend af. Dat ervaar je bijvoorbeeld in natuurgebied De Krang, waar Natuurmonumenten een rondwandeling van twaalf kilometer heeft uitgestippeld.

  Wandelroute De Krang
  Kempen~Broek

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute De Krang

  Wandel door dit natuurgebied langs akkers, open velden en beekjes. Speur naar kleurrijke libellen, de wielewaal en ijsvogel.

  • 11,66 km
 • Fietsen

  Fietsroute Midden Limburg op zijn mooist

  Deze fietsroute is voor doorzetters en natuurliefhebbers. Maar liefst 125 kilometer door natuurpareltjes van soms nog onontdekte schoonheid. Dat alleen al maakt de tocht de moeite waard.

  • 125 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Kempen-Broek

  Nieuws

  Kempen-Broek

  Wat wij hier doen

  Natuurlijke klimaatbuffer

  Geleidelijk aan ontwikkelt Kempen~Broek zich weer tot een prachtige, natte natuurparel. Een natuurlijke klimaatbuffer die water opneemt, vasthoudt en langzaam afgeeft als dat nodig is. Waar natuurlijke processen zorgen voor een afwisselend, karakteristiek en biodivers landschap. Wil je op de hoogte blijven van projecten, actualiteiten en ontwikkelingen in onze terreinen? Meld je dan hieronder aan voor de digitale nieuwsbrief Kempen~Broek.

  Aanmelden voor gebiedsnieuwsbrief