Natuurgebied Kempen-Broek, op de grens van Noord-Brabant, Limburg en België, is van oorsprong een nat gebied. Een laagte waarin grote en kleine beken door moerassen hun weg naar de Maas zochten. Door de natte natuurgebieden weer met elkaar te verbinden, ontstaat er hier een robuuste klimaatbuffer.
Door de maatregelen kan Kempen-Broek na extreme regenval het neerslagoverschot langer vasthouden. De moerassen en broekbossen van Kettingdijk en Wijffelterbroek voorkomen zo wateroverlast verder stroomafwaarts.
Ook vergroot deze klimaatbuffer de zoetwatervoorraad van omliggende natuur- en landbouwgebieden. Er ontstaat een gevarieerd landschap met geleidelijke overgangen. Dat is aantrekkelijk voor wandelaars en fietsers, maar ook van levensbelang voor kwetsbare planten- en diersoorten. Een gebied waar je volop van kunt genieten, bijvoorbeeld via een wandelroute door Kempen-Broek.
Natuurmonumenten beheert een groot deel van de natuurgebieden in Kempen-Broek. Samen met Ark Natuurontwikkeling, overheden en andere partners aan beide zijden van de grens, werkt Natuurmonumenten aan herstel van (doorstroom)moerassen, met veel ruimte voor natte natuur. Kempen-Broek wordt zo weer de groene spons van weleer, met de grootste zoetwatervoorraad van de omgeving.
Animatie Klimaatbuffer Kempen~Broek
Klimaatbuffer Kempen-broek:
Samen met ARK Natuurontwikkeling heeft Natuurmonumenten subsidies verworven om natuurherstel te realiseren en te werken aan de verbetering van het watersysteem.
Wat al is gerealiseerd:
De komende tijd wordt gewerkt aan: