Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Welkom in Stramprooierheide

Stramprooierheide

Stramprooierheide

Welkom in Stramprooierheide

Je kunt lekker wandelen door de natuur op de Stramprooierheide. Je vindt hier heideveldjes, akkers rijk aan kruiden en naaldbossen. Speur ook naar de vele vogels die over het gevarieerde landschap vliegen.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Stramprooierheide
  • Routes

Over het gebied

Wandelen door een kleinschalig landschap van heide, bossen en akkers

Dit voormalige heide- en stuifzandgebied is begin twintigste eeuw beplant met grove dennen. Het bos wordt afgewisseld met gras- en bouwland. Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten granen speciaal voor dieren en planten. Het naaldbos wordt omgevormd tot een natuurlijker bos.

Een rijkdom aan mezensoorten

placeholder

Genomen vanuit observatiehut in het Clinge bos.Fotograaf: Niek Goossen

In het naaldbos broeden verschillende kool-, pimpel- en staartmezen, vinken en spechten. Door enkele bomen weg te halen, dit heet ook wel ‘dunnen’ kan een kruid- en struweellaag ontstaan en wordt het bos gevarieerder. In de poelen langs de Grensweg leven alpenwatersalamander, kamsalamander en kleine watersalamander. Ook de moerassprinkhaan komt hier voor.

Zandblauwtje een typische heide plant

Verspreid door het bos liggen nog enkele heideveldjes. Hier groeien specifieke plantensoorten van de heide als kruipbrem, zandblauwtje en klokjesgentiaan.

Akkerbeheer

Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten granen, zoals winterrogge. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt, zodat tussen het graan akkerkruiden voorkomen als klaproos, korenbloem en akkerviool. Sommige akkers oogst Natuurmonumenten bewust niet vanwege overwinterende vogels. Zei kunnen hier in de winter voedsel vinden.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

Bezoekersinformatie

Praktisch

Natuur- en milieucentrum IJzeren Man

Geurtsvenweg 4, 6006 SN Weert

Extra informatie

Vrij wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aangelijnd
logo