Welkom in Stramprooierheide

Stramprooierheide

  Stramprooierheide

  Welkom in Stramprooierheide

  Je kunt lekker wandelen door de natuur op de Stramprooierheide. Je vindt hier heideveldjes, akkers rijk aan kruiden en naaldbossen. Speur ook naar de vele vogels die over het gevarieerde landschap vliegen.

  Natuurmonumenten

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Stramprooierheide

  Over het gebied

  Wandelen door een kleinschalig landschap van heide, bossen en akkers

  Dit voormalige heide- en stuifzandgebied is begin twintigste eeuw beplant met grove dennen. Het bos wordt afgewisseld met gras- en bouwland. Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten granen speciaal voor dieren en planten. Het naaldbos wordt omgevormd tot een natuurlijker bos.

  Een rijkdom aan mezensoorten

  Genomen vanuit observatiehut in het Clinge bos.Fotograaf: Niek Goossen

  In het naaldbos broeden verschillende kool-, pimpel- en staartmezen, vinken en spechten. Door enkele bomen weg te halen, dit heet ook wel ‘dunnen’ kan een kruid- en struweellaag ontstaan en wordt het bos gevarieerder. In de poelen langs de Grensweg leven alpenwatersalamander, kamsalamander en kleine watersalamander. Ook de moerassprinkhaan komt hier voor.

  Zandblauwtje een typische heide plant

  Verspreid door het bos liggen nog enkele heideveldjes. Hier groeien specifieke plantensoorten van de heide als kruipbrem, zandblauwtje en klokjesgentiaan.

  Akkerbeheer

  Op de akkers verbouwt Natuurmonumenten granen, zoals winterrogge. Kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt, zodat tussen het graan akkerkruiden voorkomen als klaproos, korenbloem en akkerviool. Sommige akkers oogst Natuurmonumenten bewust niet vanwege overwinterende vogels. Zei kunnen hier in de winter voedsel vinden.

  Wat kun je in het natuurgebied doen?

  Bezoekersinformatie

  Vrij wandelen op wegen en paden
  Honden welkom, mits aangelijnd

  Faciliteiten

  InformatiepuntNatuur- en milieucentrum IJzeren Man.