Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswerkzaamheden voor meer variatie in de Laurabossen

01 september 2020 | Yvonne van Moll

Met een meerjarenplan werkt Natuurmonumenten aan een afwisselend en natuurlijk Laurabos. Half september starten de onderhoudswerkzaamheden in de bossen bij Weert.

Gevarieerd bos

Toekomstbestendig bos

Met afwisseling van naald- en loofbos, dichte en open plekken, jonge en oude bomen ontstaat er een bos met volop variatie. Een bos met een hoge biodiversiteit heeft ruimte voor veel verschillende insecten, vogels en zoogdieren. Zo’n gevarieerd bos kan beter neerslag  vasthouden en is ook nog eens prettig om in te recreëren. In de Laurabossen halen we daarom her en der naaldbomen weg, ook wel “dunnen” genoemd. Op deze manier ontstaat er groeiruimte voor de overige bomen en voor verjonging van het bos. Daarnaast maken Amerikaanse eiken plaats voor loofbomen als beuk, inlandse eik en zoete kers.

Werk in uitvoering

Vanaf 25 oktober kan je in de Laurabossen de aannemer aan het werk treffen. In het bos wordt gewerkt met een harvester en uitrijder. Op sommige plaatsen kruisen of lopen de recreatieve routes gelijk met de werkroutes. Alle routes blijven toegankelijk, we vragen om begrip en extra oplettendheid. Later in het seizoen vindt de aanplant van de loofbomen plaats. Wil je meer weten over de boswerkzaamheden in de Laurabossen vraag dan hier de folder aan of stel uw vraag via [email protected]

Aanplant nieuw bos

In het Kempen~Broek werkt Natuurmonumenten samen met partners aan een robuust, toekomstbestendig en afwisselend landschap.  Dat doen we niet alleen door bestaand bos om te vormen, maar ook door nieuw, gemengd natuurbos aan te planten. Zo ontstaat er een robuust en vitaal bosgebied rond Weert, vol met inheemse soorten. Lees hier meer over actuele bosprojecten in Weert.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll