Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstel boscompensatie bij Vetpeelweg en Heltenbosdijk

08 november 2021 | Kay Jans

In 2016 heeft ARK Natuurontwikkeling nieuw bos aangeplant aan de Vetpeelweg en Heltenbosdijk bij Altweerderheide in Weert. De jonge boompjes zijn destijds niet goed aangeslagen. Natuurmonumenten gaat nu samen met ARK de beplanting herstellen.

plantgaten Vetpeelweg

De bosaanplant door ARK Natuurontwikkeling is destijds uitgevoerd als onderdeel van de natuurcompensatie voor de Centrale Zandwinning Weert. Door een combinatie van factoren hebben de jonge boompjes het toen niet overleefd. 

Nieuwe aanplant

Natuurmonumenten heeft de terreinen van ARK overgenomen en is nu eigenaar en beheerder van de gronden. Samen met ARK gaan we de beplanting herstellen. Concreet betekent het dat we nieuwe jonge boompjes gaan aanplanten op de verschillende percelen.

Vanaf dinsdag 9 november beginnen de voorbereidingen met maaiwerk. Daarna wordt gestart met het aanplanten van de nieuwe boompjes. Dit gebeurt met de hand. We streven ernaar de werkzaamheden vóór de kerst af te ronden, maar uitloop is mogelijk tot half maart 2022. Dit hangt af van de planning van de aannemer.

In totaal worden er zo’n 25.000 nieuwe jonge boompjes aangeplant verspreid over de verschillende percelen. De aanplant bestaat uit verschillende inheemse soorten zoals de zomereik, linde, haagbeuk en boswilg. Goed voor de biodiversiteit én het klimaat.

Bekijk de kaart met werklocaties aan de Vetpeelweg

Bekijk de kaart met werklocaties bij de Heltenbosdijk

Maatregelen

Net als bij de recente bosaanplant nabij de Laurabossen in het kader van de grootschalige bosontwikkeling, houden we de boompjes in de beginjaren in de gaten en geven we extra water tijdens perioden van extreme droogte. Verder zijn de plantvakken uitgerasterd, zodat de grote grazers niet bij de jonge boompjes kunnen.

Vragen? Neem contact met ons op via [email protected].  

 

Kay
Kay Jans