Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kuddebeheer in het Kempen~Broek

20 februari 2020 | Yvonne van Moll

In de komende periode controleren we de grazers in het Kempen~Broek op hun gezondheid en checken we de oormerken. Daarvoor is het nodig om de dieren te vangen in een zogeheten vangkraal. Dit werk gebeurt door een ingehuurde kuddebeheerder en vrijwilligers uit de omgeving.

Vangkraal

Op verschillende plaatsen in het natuurgebied zijn voerplaatsen gemaakt om de dieren vertrouwd te maken met de hekken en de vangkraal. Nadat de grazers zijn gecontroleerd worden ze weer vrijgelaten of verplaatst naar een ander natuurgebied. Zo voorkomen we inteelt in de kudde en stemmen we de grootte van de kudde af op het natuurgebied.

(Om)kijken naar grazers

De natuurlijk levende kuddes in het Kempen~Broek staan onder regelmatige controle van de kuddebeheerder en vrijwilligers. Echter 24 uur toezicht is niet mogelijk. Daarom zijn alle extra ogen gericht op de grazers welkom. Mocht u als bezoeker aan het Kempen~Broek een dier in nood zien bel dan het nummer van de kuddeverzorger. Dit nummer is 06-20817385 en staat op de blauwe bordjes bij de ingangen van begraasde gebieden.

Informatiebord grazers
Schotse Hooglander
Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll