Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schotse Hooglanders verhuizen van Tungelroyse beek naar Laurabossen

30 maart 2021 | Yvonne van Moll

Deze week verhuist een kleine groep Schotse hooglanders van de Tungelroyse beek naar de Laurabossen. De groep Exmoorpony’s die in de Laurabossen grazen krijgen dus gezelschap en van enkele koeien, er verhuizen geen stieren naar de Laurabossen.

Schotse Hooglanders

Lievelingskost

De Schotse Hooglanders hebben een ander graasgedrag dan de Exmoorpony’s. Ze eten wat grovere planten en bladeren terwijl de pony’s juist graag kortere grassen en kruiden eten. Doordat de runderen de hogere planten weg eten komt er meer plek voor lagere en grazige stukken. Door de aanwezigheid van de Schotse Hooglanders komt er meer voedsel beschikbaar voor de Exmoorpony’s, zo faciliteren ze elkaar. De runderen eten in de winter ook meer van de houtige gewassen als bast, takken en twijgen. Hierdoor blijven ook de open plekken in het bos langer open en ontstaat er een gevarieerder bos.

(Om)kijken naar grazers

De grazers in het Kempen~Broek staan onder regelmatige controle van de kuddebeheerder en vrijwillige vee controleurs. Echter 24 uur toezicht is niet mogelijk. Daarom zijn alle extra ogen gericht op de grazers welkom. Mocht u als bezoeker aan het Kempen~Broek een dier in nood zien bel dan het nummer van de kuddeverzorger. Dit nummer is 06-55825112 en staat op de blauwe bordjes bij de ingangen van begraasde gebieden

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll