Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verbinding van natuurgebieden voor grote grazers in het Kempen~Broek

07 november 2019 | Yvonne van Moll

Vanaf 11 november werkt de aannemer aan het plaatsen van veeroosters in de Kettingdijk. Voor de aanleg van veeroosters in de Pruiskesweg is een omleidingsroute nodig, deze route is niet voor week 50 beschikbaar. Daarom worden de roosters van de Pruiskesweg vanaf 9 december geplaatst. De aanleg van de roosters neemt enkele dagen in beslag, het plaatsen van poorten en rasters bij de roosters vindt later plaats. We proberen overlast tijdens de werkzaamheden tot een minimum te beperken.

Schotse Hooglanders Kempen~Broek

Bewegingsvrijheid voor de grazers

Natuurmonumenten verbindt natuurgebieden, die nu zijn gescheiden door een weg, weer aan elkaar. Tussen de veeroosters komt een oversteek voor de grazers. Door het aaneenschakelen van terreinen krijgen de grote grazers meer bewegingsvrijheid. Met als positief gevolg meer natuurlijk gedrag van de kudde en meer dynamiek in de natuur. Bovendien kan het vee nu altijd water vinden. Geen overbodige luxe met de droge zomers van de afgelopen jaren.

Overzichtelijke doorgang voor recreant en grazer

De doorgang tussen de veeroosters is 15 meter. Op deze 15 meter kan je als recreant de grote grazers treffen. Natuurmonumenten zorgt voor goed overzicht bij doorgang van de begrazingsgebieden zodat recreanten kunnen zien of er grazers in de buurt zijn. Dit zorgt er ook voor dat de grazers goed zicht hebben en recreanten zien naderen.

Grenzeloze natuur

Samen met partners werkt Natuurmonumenten aan grenzeloze natuur in het Kempen~Broek. Natuur die zich niets aantrekt van lands- of provinciegrenzen. Met grote aaneengeschakelde natuurgebieden om eindeloos in te wandelen of fietsen. Een robuust gebied met ruimte voor bijzondere soorten als de zwarte ooievaar, de boomkikker en de grote weerschijnvlinder.

Boswachter communicatie en beleven Yvonne van Moll
Yvonne van Moll