Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beperkte toegankelijkheid van Grenspark Kalmthoutse Heide

27 maart 2020 | Miranda Fieret

Wie dit weekend wil gaan wandelen, kan dit enkel nog doen in de eigen omgeving. Door de maatregelen van de Belgische en Nederlandse overheid, gelden er tijdelijk andere regels aan beide zijden van de landsgrens voor de toegankelijkheid van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Zonsopkomst Kalmthoutse heide

Martin Groffen, voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide: “Grenspark Kalmthoutse Heide werkt al bijna 20 jaar aan het vervagen van de Belgisch-Nederlandse grens voor recreant en voor natuur. Door het Corona-virus is het echter noodzakelijk dat we tijdelijk de grens opnieuw respecteren. We roepen iedereen op om zo veel mogelijk thuis te blijven of te genieten van de natuur in eigen buurt. Een verplaatsing naar Grenspark Kalmthoutse Heide is niet-essentieel, en dus verboden.”

De grens overgaan in functie van recreatie geldt als een niet-essentiële verplaatsing en is dus verboden. Meer informatie over de grensovergang en wat wel en niet kan, is te vinden op de website van de gemeente Essen: https://www.essen.be/product/1520/faq-grensovergang

De Gemeente Kalmthout, Stabroek en Essen hebben de parkings aan Grenspark Kalmthoutse Heide afgesloten om duidelijk te maken dat verplaatsingen met de wagen naar het Grenspark momenteel niet toegelaten zijn. Ook de brandtoren, de nieuwe toren aan Stappersven en het bezoekerscentrum De Vroente zijn gesloten. Voor de Nederlandse zijde geldt dat de natuur bij de Kleine Meer nog wel voor iedereen open is. Als je je uiteraard aan de aanvullende eisen van de Nederlandse overheid houdt:

  • Recreëren in de natuur is nog steeds toegelaten, zolang er meer dan 1,5 m afstand ten opzichte van andere recreanten kan bewaard worden.
  • Wandelen doe je best alleen, met leden van hetzelfde gezin of met max. 1 vriend(in).
  • Groepen van meer dan 2 wandelaars zijn niet toegelaten. 
  • Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts: blijf dan thuis.

“We beseffen dat we in Kalmthout over een van de mooiste achtertuinen van Vlaanderen beschikken”, licht burgemeester Lukas Jacobs toe. “Normaal delen we die natuurpracht met plezier, maar de huidige omstandigheden laten dat helaas niet toe. Iedereen die de wagen neemt naar de Kalmthoutse Heide, begaat momenteel een overtreding. Het gaat namelijk om een niet-essentiële verplaatsing, wat op dit ogenblik bij wet verboden is. Helaas merken we dat de oproep om weg te blijven bij sommigen nog steeds niet goed gevolgd wordt. Daarom treden we strenger op: alle parkings worden afgesloten en ook de Politiezone Grens voert de controles op.”

“Lokale bezoekers kunnen wel blijven genieten van de prachtige natuur. Dat moedigen we zelfs aan, want blijven bewegen is belangrijk”, vult boswachter Jef De Winter aan. “Het eerste weekend was het echter over de koppen lopen, wat absoluut niet de bedoeling is. Op die manier wordt de social distance-regel haast onmogelijk toe te passen. We begrijpen dat het eerste lentezonnetje erg aanlokkelijk is, maar gezien de huidige omstandigheden zijn enkel mensen die er te voet of met de fiets geraken, nog toegelaten. 

Het is ook een brandgevaarlijke periode. Dus rook zeker niet tijdens een wandeling en ga niet te ver het gebied in. Sommige delen zijn ook afgesloten omdat het broedseizoen begonnen is, respecteer deze zones en hou de hond zeker aan de lijn.”

 

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret