Ga direct naar inhoud
Nieuws

Burgemeesters Grenspark Kalmthoutse Heide voeren samen rookverbod in

23 juli 2021 | Miranda Fieret

Vier burgemeesters maken zich gezamenlijk sterk voor een algemeen rookverbod op het Grenspark Kalmthoutse Heide. Een rookverbod maakt het voor iedereen duidelijk dat - omwille van het brandgevaar - roken niet toegelaten is.

Dauwwandeling Kleine Meer - Grenspark

Begin juni nam Lukas Jacobs, burgemeester van Kalmthout, het initiatief om op de Kalmthoutse heide roken te verbieden. Ook de burgemeesters van buurgemeenten Essen (Gaston Van Tichelt), Stabroek (Rik Frans) en Woensdrecht (Steven Adriaansen) sloten zich intussen bij dat initiatief aan. Zo ontstaat er voor de bezoeker een heldere en uniforme regelgeving in heel het gebied Grenspark Kalmthoutse Heide, ongeacht op welk grondgebied je je bevindt.

Martin Groffen, voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide: “Voor bezoekers van het gebied is het in het terrein onmogelijk om te weten in welke gemeente ze zich precies bevinden. Vandaar is het heel goed dat de burgemeesters elkaar snel hebben gevonden in een overkoepelende afspraak. Het is op die manier duidelijk en helder voor iedereen dat roken in Grenspark Kalmthoutse Heide niet toegelaten is omwille van het brandgevaar.”

Zeker in het voorjaar is het risico op brand in de heide erg groot. Daarom waarschuwt een kleurcode al geruime tijd de bezoekers over het brandgevaar. Bij langdurige droogte en bij ongunstige wind maant die code met oranje of rood iedereen aan tot grote voorzichtigheid. Of er gerookt mocht worden, was echter niet altijd duidelijk. Vanaf nu is daarin helderheid voor het hele Grenspark.

Miranda Fieret
Miranda Fieret