Ga direct naar inhoud
Nieuws

Grenspark in volgende fase erkenning als Nationaal Park

18 januari 2022 | Miranda Fieret

“We zijn vereerd en opgetogen dat de waarde van Grenspark Kalmthoutse Heide hierdoor wordt bevestigd, hoewel dit nog geen erkenning inhoudt. Een erkenning als Nationaal Park is niet alleen belangrijk voor de toekomstige investeringen in dit natuur- en recreatiegebied maar ook voor de hele regio. We gaan nu aan de slag om het plan op te maken in samenspraak met alle belanghebbenden.”, zegt Martin Groffen, voorzitter van het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Dauwwandeling Kleine Meer - Grenspark

Aan Nederlandse zijde is het gebied wel al deel van het netwerk van Nationale Parken. Vorig jaar lanceerde de Vlaamse regering in het voorjaar een oproep om in Vlaanderen verschillende natuurgebieden te erkennen als nationaal park. Grenspark Kalmthoutse Heide stelde zich in september kandidaat. Een erkenning als nationaal park zou niet alleen een bevestiging zijn van de natuurwaarde van het gebied, maar betekent ook een investering in het voortbestaan ervan.

Grenspark Kalmthoutse Heide: erkenning als Nationaal Park biedt garantie voor toekomst

Grenspark Kalmthoutse heide is een echte groene long voor de regio en zorgt voor 6000 ha aan natuur en recreatiemogelijkheden. Jaarlijks komen hier heel wat toeristen uit binnen- en buitenland naartoe. Het vormt op die manier een echte aantrekkingspool binnen de provincie Antwerpen.  

Martin Groffen, Voorzitter Grenspark Kalmthoutse heide: “De heide is enorm belangrijk. Je vindt hier heel wat zeldzame fauna en flora terug in de vennen, duinen, bossen en weilanden. Bezoekers roemen de stilte en de uitgestrektheid die in deze streek niet evident zijn. Tegelijk kunnen recreanten hier terecht om te bewegen, te ontspannen, op adem te komen. We zijn dan ook verheugd dat we doorgaan naar de tweede ronde om erkend te worden als nationaal park. Het zou een garantie zijn voor het behoud van de heide, een investering in de toekomst van het park, maar ook van de lokale economie, het toerisme en het imago van de regio.”

 

Overleg

De Kalmthoutse heide is optimistisch over het verdere verloop van de procedure. “Het grenspark is geselecteerd voor de volgende ronde op basis van haar huidige oppervlakte. Volgens de informatie van de Vlaamse Overheid zal een erkenning geen ongewenste impact hebben op de eigenaars en landbouwers in de streek. Vandaag al is de heide beschermd door de Natura 2000 richtlijnen. We willen dit proces samen met iedereen lopen en zullen dan ook investeren in overleg met onze buurtbewoners, -gemeenten en andere betrokkenen.”

Door de selectie wordt het Grenspark nu begeleid in de opmaak van een masterplan dat in het voorjaar 2023 moet leiden tot een finale keuze en toekenning van het statuut van Nationale Park.

Miranda Fieret
Miranda Fieret