Ga direct naar inhoud
Nieuws

Omleiding mountainbike route Wildernissen

17 augustus 2021 | Miranda Fieret

Natuurmonumenten voert werkzaamheden uit in het natuurgebied Wildernissen bij Putte. In dit gebied kwamen van oudsher mooie heideterreinen voor en ook de alpenwatersalamander kun je hier vinden. Om alles tijdens de werkzaamheden veilig te laten verlopen, wordt de mountainbikeroute Wildernissen (paars) gedeeltelijk afgesloten.

Heideblauwtje op dopheide

In Grenspark Kalmthoutse Heide zijn beheerders steeds bezig om de natuur te behouden en waar mogelijk te verbeteren. In het najaar zullen zowel Natuurmonumenten als Staatsbosbeheer beheerwerkzaamheden uitvoeren in de omgeving van Stoppelbergen/Wildernissen. Recreanten wordt aangeraden deze delen te vermijden. Voor de veiligheid zal de mountainbike route Wildernissen (paarse route) gedeeltelijk afgesloten worden van 18 augustus 2021 tot januari 2022. Er wordt een omleiding voorzien zodat je toch nog een kleine 4km lus hebt bij Wildernissen. Het kaartje is te vinden op de website van Grenspark Kalmthoutse Heide. 

In het terrein worden op verschillende plaatsen posters opgehangen met onderstaande kaart om bezoekers te informeren. Na afronding van de werkzaamheden, wordt samen met de betrokken mtb-vrijwilligers, de route weer in orde gemaakt. Kandidaat-vrijwilligers kunnen contact opnemen met het Grenspark via: [email protected].

Natuurmonumenten voert werkzaamheden uit in het natuurgebied Wildernissen bij Putte (NL). In dit gebied kwamen van oudsher mooie heideterreinen voor met onder andere planten als dopheide (zie foto), klimopwaterranonkel en pilvaren. Ook de alpenwatersalamander komt in het gebied voor.

Voordat Natuurmonumenten het gebied in beheer kreeg, werd er weinig aan beheer van de natuur gedaan. Hiermee zijn de open stukken langzaamaan dichtgegroeid met struiken als Amerikaanse vogelkers en dennen. Dit ging ten koste van het leefgebied van deze soorten. Met het terugbrengen van de open plekken in het bos maken we de natuur weer geschikt voor deze dieren en planten.

Miranda Fieret
Miranda Fieret