Ga direct naar inhoud
Nieuws

Terug naar een open gebied

01 februari 2022 | Miranda Fieret

Een paar jaar geleden gaf de beboste steilrand nog een prachtig uitzicht op een open heidegebied. Inmiddels is deze diversiteit van bos, heide en zandverstuivingen aan het verdwijnen. De grote hoeveelheid uitgezaaide dennen zorgt ervoor het leefgebied van belangrijke soorten achteruit gaat. Daarom gaat Natuurmonumenten aan de slag om de openheid terug te brengen.

Meiduinen jaren geleden

Door een overmaat aan stikstof uit de lucht, groeit het gebied versneld dicht met onder meer dennen. Hierdoor krijgen andere soorten minder kans om te groeien. Om dit te voorkomen, zijn er werkzaamheden in de Meiduinen. Nog voor het broedseizoen worden delen aangepakt. Veel bijzondere dieren zoals de boomleeuwerik en nachtzwaluw vinden hier hun thuis.

Zandblauwtje

Die afwisseling van heide en zand maakt het juist een bijzonder microklimaat waar veel soorten afhankelijk van zijn. Als dit gebied verdwijnt, dan verdwijnen ook de dieren en planten die daar leven. De droge zandgronden zijn bijvoorbeeld ideaal voor het zandblauwtje: tijdens de bloei vallen de pollen met de hemelsblauwe bloemen direct op. Het zandblauwtje is weer een aantrekkelijke plant voor bijvoorbeeld wilde bijen. Zie je kleine gaatjes in het zand? Grote kans dat het een graafbij is. Zij graven hun nestjes in de grond.

 

Miranda Fieret
Miranda Fieret