Ga direct naar inhoud
Nieuws

Europese waardering voor natuurontwikkelingsproject Koningsven – De Diepen

24 maart 2020 | Ellen Luijks

Teunesen zand en grint B.V. heeft op 20 november 2019 in Brussel een Europees certificaat ontvangen voor de ontwikkeling van het gebied Koningsven – De Diepen nabij Ottersum/Milsbeek.  

bloem

De Union Européenne des Producteurs de Granulats (UEPG) heeft het natuurgebied gewaardeerd met een certificaat vanwege de positieve effecten op de biodiversiteit. Deze Europese organisatie beoordeelt elke drie jaar zand- en grindprojecten in heel Europa. Door 13 landen werden in totaal 53 projecten ingediend voor de UEPG Sustainable Development Award 2019.  

Twan Reintjes en Gerda Franken hebben het certificaat in ontvangst genomen. Van links naar rechts: Thilo Juchem (UEPG President), Twan Reintjes (Teunesen), Gerda Franken (Teunesen) en Dirk Fincke (UEPG Secretary General).

Het project Koningsven – De Diepen betreft het herstel van een eeuwenoud hoogveengebied onder aan de stuwwal Nijmegen-Kleve. Deze natuur is in de jaren 30 van de vorige eeuw verloren gegaan toen het gebied door de landbouw in gebruik werd genomen. Door de bovenste laag van de grond af te graven, wordt het oorspronkelijke kwelsysteem hersteld. Hierdoor ontstaat er een op Europese schaal uniek en divers natuur- en leefgebied met een omvang van circa 200 hectare. Vele nieuwe (oorspronkelijke) planten en diersoorten zullen hier een plek krijgen.

Het project is mede tot stand gekomen in overleg met Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en de Gemeente Gennep.

certificaat teunesen
Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter