Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start natuurontwikkeling De Diepen in Milsbeek

24 april 2018 | Ellen Luijks

Na jarenlange voorbereidingen starten Natuurmonumenten en Teunesen zand en grint binnenkort met de werkzaamheden om de unieke natuurwaarden in het gebied De Diepen tot ontwikkeling te brengen. Het gebied is gelegen aan de voet van de Sint-Jansberg in Milsbeek en maakt onderdeel uit van het project Koningsven – De Diepen.

koningsven de diepen

“Om die unieke natuur weer terug te krijgen graven we ongeveer veertig centimeter grond af.”, vertelt boswachter Ellen Luijks. “Daarna voeren we de grond af en gaat deze verwerkt worden op de ontgrondingslocatie aan de Leembaan in Ottersum. We halen daarmee de laag met veel voedingsrijke stoffen weg. Er komt dan een voedselarme bodem tevoorschijn en daarmee creëren we een ideale uitgangssituatie voor de gewenste terugkeer van onder andere blauwgrasland en hoogveen. De planten en dieren die daarbij horen zijn in Nederland zeer zeldzaam. In september wordt het nabijgelegen natuurgebied De
Bruuk van Staatsbosbeheer gemaaid. Natuurmonumenten neemt dit maaisel over en gaat dit uitstrooien in De Diepen. Hiermee ligt er al een mooie basis voor deze bijzondere natuur.  Naar verwachting zien we over 1 á 2 jaar de eerste resultaten al.”

Aanleg tijdelijke werkweg en verkeersmaatregelen Zwarteweg, Hondsiepsebaan en Biezendijk

Er wordt een tijdelijke werkweg door het gebied aangelegd vanaf de Zwarteweg globaal langs de Tielebeek richting de ontgrondingslocatie aan de Leembaan. Deze werkweg wordt gebruikt voor het transport van de afgegraven bovenlaag.

De werkweg kruist de Zwarteweg, de Hondsiepsebaan en de Biezendijk. Vanwege de relatief hoge verkeersintensiteiten op de Zwarteweg en het feit dat vrachtverkeer (met volle belading) langzaam optrekt, worden bij de oversteekplaats op de Zwarteweg verkeerslichten geplaatst. Ook wordt de maximumsnelheid ter plekke teruggebracht naar 50 km per uur en wordt er een inhaalverbod ingesteld, zodat het oversteken van vrachtverkeer en het passeren van het overige verkeer veilig kan plaatsvinden. Bij de Hondsiepsebaan en de Biezendijk wordt alleen de maximumsnelheid teruggebracht naar 30 km per uur.

Wandelroutes en fietspad niet toegankelijk van mei tot en met september 2018

De werkzaamheden in het gebied De Diepen zullen plaatsvinden in de periode van mei tot en met september 2018. Boswachter Ellen: “De wandelroutes en het fietspad in het gebied zullen vanaf mei tot en met september 2018 niet toegankelijk zijn voor voetgangers en fietsers in verband met de veiligheid. Ter plekke leiden we de routes voor de fietsers en de wandelaars om. Fietsers die gebruik maken van het traject tussen fietsknooppunt 23 en 37 (vanaf Rozenbroek naar Zwarteweg v.v. ) worden omgeleid via het Verloren Land. Voor de wandelaars worden het Rondje Milsbeek en de Walk of Wisdom tijdelijk omgelegd.”

Meer weten over het project Koningsven – De Diepen. Kijk op www.koningsven.nl voor meer informatie.

 

afsluiting paden

Het fietspad en het wandelpad door De Diepen worden tijdelijk afgesloten. Volg de omleiding.

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter