Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geniet LIVE mee, lente in het Korenburgerveen

02 mei 2016 | Marie-Thérèse te Bulte

Onder een prachtige wolkenlucht met uitbundige lentegeluiden liet boswachter Hans Rauwerdink de kijkers LIVE meegenieten in de ontluikende lente van het Korenburgerveen.

Geniet LIVE mee, lente in het Korenburgerveen

In de bomen langs het ven was een vrolijk gekwetter te horen van verschillende zangvogels als fitis, tjiftjaf en winterkoninkje. Over het ven zag Hans zijn eerste gierzwaluwen van dit jaar scheren en vanuit een andere hoek vloog een stukje hoger in de lucht een van de eerste boomvalken. Bij het wegvallen van de wind op deze frisse ochtend kwam het kikkerconcert van de poelkikkers tot leven. Lieten enkele vlinderpaartjes van het oranjetipje zich even zien, dansend boven de bloeiende pinksterbloemen.

Ook de libellen en juffertjes vlogen dan voorbij. Hans toonde het coconnetje van de viervleklibel die je tijdens de uitzending zag wegvliegen. Als larf leven ze enkele jaren in het water. Hans: “Bij mooi weer kun je hier een prachtig schouwspel zien van boomvalken, jagend op deze libellen”.

placeholder

Fotograaf: Herman Feenstra

Kraanvogel

Helemaal enthousiast is boswachter Hans (@HRauwerdink) over het bezoek van de kraanvogels in de lente. Vorig jaar was hier het eerste broedgeval in minstens 100 jaar. Helaas heeft het jong het toen niet gered. Het paartje van vorig jaar is weer in het Korenburgerveen. Hans vertelde dat beide vogels de afgelopen week niet meer zijn gezien, waarschijnlijk zijn ze druk in de weer met het voeden van het jong.

Het Korenburgerveen is daarom voorlopig afgesloten voor excursies. Er wordt uitgeweken naar het Wooldse Veen. Het Korenburgerveen zelf ontdekken? Wandelingen in de randzone zijn wel mogelijk of loop een route met de app.

placeholder

Viervleklibel aan zijn cocon, droogt zijn vleugels en koos het luchtruim tijdens de uitzending

Fotograaf: Marie-Thérèse te Bulte

Bron: Natuurmonumenten

placeholder
Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte