Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Korenburgerveen

Korenburgerveen

Het Korenburgerveen leeft!

‘Ik kom heel graag in de zompige oase van het Korenburgerveen. Op deze plek vind je het zeldzame veenmos. Dankzij een groots herstelplan groeit dat weer aan en vormt zo nieuw veen. Ons land telt nog maar honderd hectare levend hoogveen, dus dat is bijzonder. Ook de kraanvogel waardeert ons werk. Deze zeldzame schoonheid keert nu jaarlijks terug om hier te broeden.’

Andre Westendorp
Andre Westendorp

Boswachter van dit gebied

Meer over Korenburgerveen
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Het Korenburgerveen is een kwetsbaar hoogveengebied bij Winterswijk. 

  Het uitgestrekte Korenburgerveen ligt in een omgeving waar je heerlijk kan dwalen door een historisch hoevelandschap met prachtige bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Samen met het Meddose Veen en het Vragender Veen vormt het Korenburgerveen een groot hoogveengebied. In het beheer van dit bijzondere gebied werkt Natuurmonumenten samen met de Stichting Marke Vragender Veen.

   

  Korenburgerveen

  Het Korenburgerveen in ieder seizoen

  Hoor in het voorjaar de heikikker kwaken. Bewonder in het voorjaar en zomer de velden met wollegras en veenpluis. En geniet in de winter van de gagel. Beklim een uitkijktoren en bekijk het gebied van boven. Al wandelend ervaar je het Korenburgerveen op z'n best. Onze boswachters hebben er drie uitgezet, die allemaal starten bij parkeerplaats 't Rommelgebergte aan de Arrasveldweg

  • Korenburgerveenroute rode route van 4,4 km
  • Schaddenpad, groene wandelroute van 13 km rondom het Korenburger- en Vragenderveen
  • Bezoek ook het naburige landgoed Mentink via de gele wandelroute van 5 km 

  Modderig

  Het Korenburgerveen is vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de oude veenputten vormt zich nieuw hoogveen. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied is het Korenburgerveen alleen toegankelijk via een gemarkeerde wandelroute. Dit pad is vaak erg modderig. Daarom is er een vlonderpad aangelegd en voorkomen zogeheten knuppelpaden van boomstammetjes dat je in de modder zakt. Laarzen zijn in natte seizoenen dan ook aanbevolen.

   Trots op broedsuccessen!

   Kraanvogels

   Het Korenburgerveen werd al vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de oude veenputten ontstaat sinds het natuurherstelprogramma weer nieuw hoogveen. Een kwetsbaar proces waardoor het gebied beperkt toegankelijk is. En daarom kan ook de kraanvogel hier in alle rust broeden.

   LEES MEER OVER DE KRAANVOGEL
   Korenburgerveen

   De mooiste routes

  • Wandelen

   Wandelroute Mentink, vlakbij Winterswijk

   In het boerenland even buiten Winterswijk vind je wandelroute Mentink. De gevarieerde wandeling voert over een landgoed met boerderijen, bos, akkers, houtwallen en heide.

   • 5 km
  • Wandelen

   Wandelroute Korenburgerveen, vlakbij Winterswijk

   Op 7 september 2023 is de vervanging van het vlonderpad gestart. Om de veiligheid van wandelaars te waarborgen is de rode route tijdens het werk afgesloten. Dit staat ter plaatse goed aangegeven.

   Zin in een bijzondere wandeling? De wandelroute Korenburgerveen loopt door een...

   • 4,5 km
  • Bezoekersinformatie

   Bereikbaarheid

    Winterswijk, parkeerplaats Arrasveldweg
   Korenburgerveen

   Nieuws

   Korenburgerveen

   Wat wij hier doen

   Wat doen wij hier

   Ooit bedekte het veenmos grote delen van ons land. Maar ergens in de middeleeuwen ontdekten we dat veen kan dienen als brandstof. Het Korenburgerveen werd al vanaf de 14e eeuw afgegraven. Ook het nabij gelegen Meddose Veen en het Vragender Veen moesten er aan geloven. De veenputten die ontstonden, vulden zich met water. Natuurmonumenten herstelt nu het hoogveen. Door het waterpeil hoger te zetten en het gebied vooral veel rust te gunnen. Ook vanwege de terugkeer van de kraanvogel is het gebied daarom beperkt toegankelijk. Het uitgestrekte Korenburgerveen ligt in een historisch hoevelandschap met bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Ook daar zorgen we voor. Dit doen we samen met samen met de Stichting Marke Vragender Veen. Zonder de hulp van al onze leden en donateurs hadden we dit unieke natuurgebied niet kunnen herstellen, maar onderhoud blijft permanent noodzakelijk. Om de laatste snippers van toen te bewaren en het kwetsbare levende hoogveen te bewaren, kunnen we ook jouw hulp gebruiken. Ben jij al lid van onze club?

   Word lid