Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Korenburgerveen

Korenburgerveen

Het Korenburgerveen leeft!

‘Ik kom heel graag in de zompige oase van het Korenburgerveen. Op deze plek vind je het zeldzame veenmos. Dankzij een groots herstelplan groeit dat weer aan en vormt zo nieuw veen. Ons land telt nog maar honderd hectare levend hoogveen, dus dat is bijzonder. Ook de kraanvogel waardeert ons werk. Deze zeldzame schoonheid keert nu jaarlijks terug om hier te broeden.’

Andre Westendorp
Andre Westendorp

Boswachter van dit gebied

Meer over Korenburgerveen

Vlonderpad

Veennatuur is natte natuur. Via de vlonderpaden van de rode route kan je het gebied ontdekken. Doe wel je laarzen aan, zo houd je jouw voeten droog.

Wandelroute Korenburgerveen

Kraanvogels

Het Korenburgerveen werd al vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de oude veenputten ontstaat sinds het natuurherstelprogramma weer nieuw hoogveen. Een kwetsbaar proces waardoor het gebied beperkt toegankelijk is. En daarom kan ook de kraanvogel hier in alle rust broeden.

filter plus

Hulp in het hoogveen

Waar zouden we zijn zonder onze geweldige vrijwilligers. Ze helpen niet alleen bij het herstellen van het hoogveen, maar ook bij de aanleg van de vlonderpaden. Zo worden je voeten niet al te nat.

filter plus
Korenburgerveen

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Mentink, vlakbij Winterswijk

  In het boerenland even buiten Winterswijk vind je wandelroute Mentink. De gevarieerde wandeling voert over een landgoed met boerderijen, bos, akkers, houtwallen en heide.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Korenburgerveen, vlakbij Winterswijk

  Zin in een bijzondere wandeling? De wandelroute Korenburgerveen loopt door een hoogveengebied ten noordwesten van Winterswijk.

  • 4.5 km
 • Over het gebied

  Korenburgerveen

  Het Korenburgerveen is een kwetsbaar hoogveengebied bij Winterswijk. Ervaar de bijzondere natuur van het Korenburgerveen via de wandelroutes of ga mee op een van de excursies in het meest kwetsbare deel, dat anders niet toegankelijk is.

  Het uitgestrekte Korenburgerveen ligt in een omgeving waar je heerlijk kan dwalen door een historisch hoevelandschap met prachtige bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Samen met het Meddose Veen en het Vragender Veen vormt het Korenburgerveen een groot hoogveengebied. In het beheer van dit bijzondere gebied werkt Natuurmonumenten samen met de Stichting Marke Vragender Veen.

  Korenburgerveen

  Korenburgerveen in ieder seizoen

  Hoor in het voorjaar de heikikker kwaken. Bewonder in het voorjaar en zomer de velden met wollegras en veenpluis. En geniet in de winter van de gagel. Bijvoorbeeld door de rode route te lopen, die ook langs een mooie uitkijktoren voert, zodat je het gebied kan overzien. Of ga mee op excursie met de boswachter (T (035) 6559955) in dit waterrijke gebied.

  Modderig

  Het Korenburgerveen is vanaf de 14e eeuw afgegraven. In de oude veenputten vormt zich nieuw hoogveen. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied is het Korenburgerveen alleen toegankelijk via een gemarkeerde wandelroute. Dit pad is vaak erg modderig. Daarom is er een vlonderpad aangelegd en voorkomen zogeheten knuppelpaden van boomstammetjes dat je in de modder zakt. Laarzen zijn in natte seizoenen dan ook aanbevolen.

  Korenburgerveen combineren

  Heb je de smaak te pakken, dan kan je in de omgeving van het Korenburgerveen ook bezoeken:

  • Mentink, wandeling die ook start vanaf parkeerplaats Arrasveldweg
  • Wooldse Veen, hoogveengebied ten oosten van Winterswijk dat doorloopt aan de andere kant van de Duits grens
  • Schaddepad, een wandelroute van ruim 14 km rondom het Korenburger- en Vragenderveen

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  VVV Winterswijk

  Extra informatie

  Honden niet toegestaan
  Korenburgerveen

  Wat wij hier doen

  Wat doen wij hier

  Ooit bedekte het veenmos grote delen van ons land. Maar ergens in de middeleeuwen ontdekten we dat veen kan dienen als brandstof. Het Korenburgerveen werd al vanaf de 14e eeuw afgegraven. Ook het nabij gelegen Meddose Veen en het Vragender Veen moesten er aan geloven. De veenputten die ontstonden, vulden zich met water. Natuurmonumenten herstelt nu het hoogveen in het Fochteloërveen. Door het waterpeil hoger te zetten en het gebied vooral veel rust te gunnen. Ook vanwege de terugkeer van de kraanvogel is het gebied daarom beperkt toegankelijk. Het uitgestrekte Korenburgerveen ligt in een historisch hoevelandschap met bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Ook daar zorgen we voor. Dit doen we samen met samen met de Stichting Marke Vragender Veen. Zonder de hulp van al onze leden en donateurs hadden we dit unieke natuurgebied niet kunnen herstellen, maar onderhoud blijft permanent noodzakelijk. Om de laatste snippers van toen te bewaren en het kwetsbare levende hoogveen te bewaren, kunnen we ook jouw hulp gebruiken. Ben jij al lid van onze club?

  Word lid
  Korenburgerveen

  Nieuws van de boswachter

  logo