Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Mentink

Welkom in Mentink

Bezoek het authentieke Achterhoekse landgoed Mentink vlak bij Winterswijk. Wandel over zandpaden en oude bomenlanen. Onderweg zie je biologische akkers en een voormalig productiebos dat steeds gevarieerder wordt.

Frank Kroezen
Frank Kroezen

Boswachter van dit gebied

Meer over Mentink
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoek het authentieke Achterhoekse landgoed Mentink vlak bij Winterswijk. Wandel over zandpaden en oude bomenlanen. Onderweg zie je kleinschalige akkers en een voormalig productiebos dat steeds gevarieerder wordt.

  Bos en akkers

  Landgoed Mentink is rond 1930 gesticht door een textielbaron. Hoewel het een landgoed is, heeft er nooit een landhuis gestaan. Met wat geluk ontdek je de kleine-, bonte- of groene specht in het bos. Behalve oude bomenlanen, akkers en zandpaden bevat het landgoed ook vijf boerderijen.

  Naar een natuurlijker bos

  Om de monumentale bomenlanen in het bos in conditie te houden worden zieke bomen vervangen. Holle bomen waar vleermuizen wonen, laten onze boswachters ongemoeid. In donkere eentonige productiebossen creëren we open plekken waar weer licht op de bodem kan vallen. Op deze plekken groeien kruiden en struiken waar vervolgens vogels en andere dieren in schuilen. Omgewaaide bomen laten we liggen. Insecten en paddenstoelen voeden zich in het bos met dood hout. Zo ontstaat langzaam een natuurlijker bos vol nieuw leven.

  Natuurlijk boerenland

  Niet alleen het bos wordt natuurlijker, ook de omliggende akkers en graslanden beheert Natuurmonumenten zo natuurvriendelijk mogelijk. Houtwallen worden onderhouden en we laten stroken aan de bosrand verwilderen. Hier vinden zoogdieren een veilige overgang tussen bos en akker.

  Hoe is landgoed Mentink te bereiken?

  Het landgoed ligt aan de Arrasveldweg in Winterswijk. Rijd vanaf Winterswijk richting Groenlo over de Groenloseweg (N319). Buiten de bebouwde kom sla je linksaf de Meekertweg op en na 1 km weer linksaf Arrasveldweg op. Na ongeveer 200 m ligt links de parkeerplaats. Ga je met het openbaar vervoer? Vanaf station Winterswijk-West is het 15 minuten lopen naar de dichtstbijzijnde ingang op de Mentinkweg.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Winterswijk, parkeerplaats Arrisveldweg
  • Arrisveldweg, Winterswijk (GD)
  • 0575 55 55 60
  • Neem vanaf Winterswijk de provinciale weg richting Groenlo (N319). Ongeveer één kilometer buiten de bebouwde kom linksaf. Vervolgens na ruim één kilometer scherp linksaf de Arrasveldweg op. Na ongeveer 200 meter is links van de weg de parkeerplaats.

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Mentink

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo