Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Wooldse Veen

  Wooldse Veen veenpluis

  Welkom in Wooldse Veen

  Kom de bijzondere sfeer van een hoogveengebied proeven in het Wooldse Veen, een fraai natuurgebied ten zuidoosten van Winterswijk. Het vormt samen met het Burlo-Vardingholter Venn aan de andere kant van de Duitse grens een uitgestrekt stuk natuur.

  Andre Westendorp
  Andre Westendorp

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Wooldse Veen

  Over het gebied

  Het Wooldse Veen is een van de laatste restanten van het uitgestrekte hoogveenmoeras dat de grens markeerde tussen Nederland en Duitsland. Beleef deze bijzondere natuur het vanaf het plankenpad, en spot onderweg de eeuwenoude grenspalen. 

  bruinrode heidelibel

  De bruinrode heidelibel leeft rond ondiep water

  Het Wooldse Veen is zo bijzonder en vooral ook kwetsbaar dat het is aangewezen als Natura 2000 gebied. Deze status maakte het financieel mogelijk om in 2021 een herstelproject uit te voeren. Want alleen met een zorgvuldig herstel en beheer kunnen de natuurwaarden van het Wooldse Veen behouden blijven. Veel van de genomen maatregelen gaan de verdroging van het veen tegen. Door het dempen of verondiepen van afwateringssloten en het verwijderen van opslag wordt meer water in het gebied vastgehouden. Op een aantal plekken is de voedselrijke bovenste bodemlaag afgeplagd. Door gronden te ruilen met aangrenzende grondeigenaren en deze opnieuw in te richten is het natuurgebied bovendien uitgebreid. 

  Meer informatie over het herstelproject vind je hier.   

  Wandelpad

  Door het Wooldse Veen loopt een prachtig wandelpad. Het is een nat gebied, dus we raden je aan om met laarzen aan op pad te gaan! Onderweg kom je bijzondere planten tegen, zoals zonnedauw, lavendelheide, kleine veenbes en veenmos. Op de veendijken groeien berken en soms ook eiken. In het voorjaar zie je met wat geluk bijzondere libellen en vlinders. Andere soorten die je kunt tegenkomen zijn de hazelworm, heidesabelsprinkhaan, gladde slang en buizerd.

  Fietsen

  In het Wooldse Veen zelf kun je niet fietsen, maar in de directe omgeving wel. Tussen het Wooldse Veen en het veengebied aan de andere kant van de Duitse grens loopt een oude smokkelroute die tegenwoordig als grensoverschrijdende fietsroute te gebruiken is. De route voert langs de Groene Grens en talrijke historische oude grensstenen. Informatie is verkrijgbaar bij de VVV Winterswijk.

  Veenpluis

  Veenpluis profiteert van het hoogveen herstelproject

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Wooldse Veen

  Nieuws