Ga direct naar inhoud
Nieuws

Petitie tegen Duitse windmolens

28 november 2023 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten maakt zich zorgen om de eventuele komst van drie mega windmolens vlakbij de Duits-Nederlandse grens. Want ze komen pal naast haar Natura 2000 natuurgebied Wooldse Veen ten zuiden van Winterswijk. En dat is slecht nieuws voor de natuur. Onderteken nu de petitie 'Plaats geen Duitse windmolens op de grens bij Nationaal Landschap Winterswijk'.

Het wooldse veen in winterswijk

Bewoners, toeristen, en op andere wijze liefhebbers van Winterswijk en omgeving hebben de petitie 'Plaats geen Duitse windmolens op de grens bij Nationaal Landschap Winterswijk' gestart. Natuurmonumenten steunt deze petitie van harte.

ondertekenen de petitie 

Langs de grens met Ratum/Kotten in de gemeente Südlohn zijn 6 á 7 megaturbines (max. 250m hoog) gepland, in de gemeente Rhede bij 't Woold 3 stuks van dezelfde orde. Deze molens hebben een desastreuze impact op ons kleinschalige coulisselandschap, flora en fauna, van Nationaal Landschap Winterswijk!

Verstoring beschermde vogels

Vele studies wijzen uit dat vooral vogels last hebben van windmolens. Het hoogveengebied Wooldse Veen biedt huis aan diverse - vaak bijzondere- beschermde vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld de oehoe, rode wouw, kraanvogel en wespendief. Dit is dan ook een van de hoofdredenen waarom het gebied de Natura 2000 status van Europees beschermd natuurgebied heeft. Windmolens in de buurt, zeker als ze 250 meter hoog worden, verstoren hun vlieg - en foerageergedrag negatief. Funest voor soorten die het al moeilijk hebben. Op 25 augustus verscheen een eerder bericht hierover >>

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink