Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Mentink, vlakbij Winterswijk

Waar: Mentink

Wandelroute Mentink, vlakbij Winterswijk
1 uur 40
5 km

Over de route

In het boerenland even buiten Winterswijk vind je wandelroute Mentink. De gevarieerde wandeling voert over een landgoed met boerderijen, bos, akkers, houtwallen en heide.

Lange tijd ging het niet zo goed met het Korenburgerveen. Het veen verdroogde en er stroomde voedselrijk water het veen in. Dankzij steun van derden nam Natuurmonumenten samen met partners maatregelen. Met goed resultaat: komt dat zien!

De wandeling begint bij de gemeentelijke parkeerplaats 't Rommelgebergte, aan de Arrisveldweg. De route is vanaf hier gemarkeerd met gele pijltjes. Het is ook mogelijk om de route te lopen vanaf het Syntus treinstation Winterswijk. De aanlooproute vanaf het station is aangegeven met geelrode stickers.

Waar kun je starten

Mentink
Startpunt

Winterswijk, parkeerplaats Arrasveldweg

Wat kom je onderweg tegen?

Oude akkers
Oude akkers
Oude akkers

1. Oude akkers

Landgoed Mentink is rond 1930 gesticht door een textielbaron. Hij liet vijf boerderijen bouwen en verpachtte die aan de leden van één familie. Zo wilde hij voorkomen dat door ruzie zijn landgoed uiteen zou vallen. De akkers waren er toen al: eeuwen geleden ontgonnen kleine boeren de woeste grond. Het Mentink is 136 hectare groot, het grootste deel bestaat uit kleinschalige elementen als bosjes, houtwallen, akkers en weiden. Een derde van de grond is nog steeds als boerenland in gebruik. 

Arme grond
Arme grond

2. Arme grond

De bossen van het Mentink bestaan uit naald- en loofbomen. De naaldbomen zijn aangeplant: alleen naaldhout levert op zulke arme grond als hier een goede houtproductie. De grove dennen leverden naast grenenhout ook terpentijn, hars en teer. 

Slingeren door akkers
Slingeren door akkers

3. Slingeren door akkers

Via een eikenbosje kom je bij een houtwal. De wal slingert tussen de akkers door. Hierin groeien onder meer lijsterbes, hulst, vlier en dalkruid. De houtwallen dienden vroeger als perceelschafscheiding en windvang. Er werd bovendien vaak hout uit geoogst. Behoud van wallen is niet alleen uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijk. De ‘houten lijnen’ in het land zijn ook rijk aan natuur. Ze bieden beschutting en/of een broedplaats aan de geelgors, steenmarter, ree en ransuil. Via de houtwallen kunnen de dieren veilig van de ene plek naar de andere gaan. 

Praktische informatie

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Wandelen op wegen en paden

  • Winterswijk, Gastgalerij Ankomm'n

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda