Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beeld lost op in natuur van Kortenhoefse Plassen

22 april 2024 | Olga Ekelenkamp

Het Oppad in de Kortenhoefse Plassen wordt de tijdelijke verblijfplaats van een bijzonder kunstwerk. Kunstenaar Marieke Ploeg plaatst hier namelijk een beeld dat opgaat in de aarde. Langs wandelroute van Natuurmonumenten kunnen bezoekers vanaf 11 mei een beeld van een persoon tegen komen, in overgave geknield op de aarde. Dit kunstwerk, naar het evenbeeld van de kunstenaar zelf, is gemaakt van ongebakken klei. Afhankelijk van het weer, ‘smelt’ het beeld langzaam weg en wordt de klei opgenomen in de aarde.

Beeld lost op in natuur

Als bezoekers vanaf de Kortenhoefsedijk het Oppad opgaan, zien ze het beeld na zo’n 100 meter in het veld staan. Het Oppad is een oud kerkpad tussen Kortenhoef en ’s-Graveland. Vroeger liepen de inwoners uit ’s-Graveland op zondag over dit pad naar de kerk in de oude dorpskern van Kortenhoef. 

I am her

Onder de titel ‘I am Her’ plaatst Ploeg een reeks van ongebakken beelden telkens in een andere context. Het werk, dat na een aantal maanden weer één wordt met de aarde, krijgt hierdoor steeds een nieuwe betekenis. Hier verschijnt het werk in het veenlandschap dat zich al eeuwenlang in wisselwerking ontwikkelt met de mensen die erop wonen en werken. “We zijn gewend mens en natuur van elkaar te scheiden,” zegt de kunstenaar, “in het ontstaan van dit veenlandschap is dit onderscheid helemaal niet te maken.” 

Vergankelijk 

Natuurmonumenten was meteen bereid het beeld een plek te geven op hun land. “De achterliggende gedachte van het kunstwerk sprak ons erg aan. Het beeld benadrukt dat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur. Dat de mens zonder natuur niet kan bestaan. Het vergankelijke karakter van het beeld en het feit dat het gemaakt is van lokaal natuurlijk materiaal past ook bij ons”, zegt boswachter Olga Ekelenkamp.
 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp