Ga direct naar inhoud

Burmaniazuil en zonnewijzer landgoed De Slotplaats

Wanneer de loden haan kraait, kantelt de Poppestien en is er een baby geboren. Het verhaal gaat dat pasgeborenen bij het kraaien van de haan door hun vader onder de kantelende Burmaniazuil gehaald werden.

Zonnewijzer landgoed De Slotplaats

Loden haan kraait

Bij de Burmaniazuil op landgoed De Slotplaats kunnen Bakkeveners al meer dan 250 jaar hun pasgeboren kinderen komen halen. De zuil is plaatselijk bekend als de Poppestien. 'Poppe' is Fries voor baby. De legende gaat dat als de loden haan kraait, de onderste steen kantelt en de vader zijn pasgeboren zoon of dochter onder de steen vandaan kan halen.

 

Detail van de burmaniazuil bij landgoed de Slotplaats

Zuil op kruispunt van paden in Sterrenbos

De ronde natuurstenen zuil op het voetstuk met leeuwenkop dateert uit het midden van de 18e eeuw. Het landgoed is dan eigendom van Jonkheer Edzard Hobbe van Burmania, raadsheer in het Hof van Friesland. Naar de mode van die tijd staat de zuil op een kruispunt van paden in het omgrachte Sterrenbos. Het opgaand bos eromheen is in de 18e eeuw nog een geometrisch ingedeelde tuin of plantage, vermoedelijk met hakhout beplant. De zuil zal hierin goed zichtbaar zijn geweest.

Wandelen

Op landgoed De Slotplaats is een mooie wandelroute uitgezet. 

Leuke weetjes

Sterrenbos

Het symmetrische ruitvormige padenpatroon in het Sterrenbos is mogelijk ontworpen door wetenschapper,wiskundige en meetkundige Johann Hermann Knoop, die toen huisonderwijzer van de zoon van buitenplaatseigenaar jonkheer Edzard Hobbe van Burmania was.

  • Bouwjaar: Circa 1750
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid