Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bel-étage Kasteel Eerde nu echt klaar!

12 november 2020 | Olga de Lange

De restauratie van het interieur van Kasteel Eerde was eigenlijk eerder dit jaar al gereed. De afgelopen weken hebben de architect en één van onze erfgoedadviseurs met hulp van collega’s uit Salland eindelijk de bel-étage definitief kunnen inrichten.

Bel-etage Blauwe kamer

Rijkscollectie

Het fraai gerestaureerde interieur is aangevuld met diverse meubelstukken, schilderijen en serviesgoed uit de Rijkscollectie. Natuurmonumenten heeft prachtige interieurstukken in bruikleen mogen nemen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bel-etage Groene kamer

Bel-etage Groene kamer

Familie van Pallandt

Ook de nazaten van de familie van Pallandt hebben meubels, schilderijen en andere accessoires in bruikleen gegeven om de beletage weer de uitstraling en de grandeur van weleer te geven. Eén van de pronkstukken in het ‘nieuwe’ interieur van het kasteel Eerde is het door de kleindochter van de laatste Baron van Pallandt fraai beschilderde kabinetje. Geschilderde wolkenpartijen sieren het plafond en de wanden zijn fraai beschilderd met vogels in een landschap. Natuurmonumenten is uiteraard blij met deze mooie samenwerking.

Beschilderde kabinet met Croline

Beschilderde kabinet met kunstenares

18e eeuw

De inrichting van de bel-étage is niet zomaar tot stand gekomen. Er ging een hele periode aan vooraf van overleg en onderzoek. Want wat past in de stijl van het vroeg 18e eeuwse kasteel? Gelukkig kregen we advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een deel van het kasteel is gestoffeerd en ingericht in de stijl van de 18e eeuw met warme kleuren en indrukwekkende schilderijen.

Bel-etage Rode kamer

Bel-etage Rode kamer

19e eeuw

Een ander deel heeft een veel lichtere uitstraling gekregen in de stijl van de 19e eeuw met lichte kleuren, spiegels en kleinere schilderijen met ook toen al populaire thema’s als dieren en landschappen. Ook de pronkkast in de vroegere eetkamer is weer, veilig achter glas, gevuld met fraai Chinees porselein.

Bel-etage Gele kamer

Bel-etage Gele kamer

Geen museum

Kasteel Eerde moet géén museum worden, want in de toekomst zullen hier hopelijk weer allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden. Natuurmonumenten handelt daarbij in de geest van Baron van Pallandt. Het fraaie landgoed en bijzondere kasteel willen we graag delen met anderen.

Zelf kijken?

Natuurlijk zijn we heel trots op het resultaat. We nodigen iedereen dan ook graag uit om ook te komen kijken. Tijdens onze kasteelexcursies kun je onder leiding van een deskundige gids de gerestaureerde beletage zelf komen bewonderen. Houd onze agenda in de gaten! 

Corona

Vanwege corona gaan de excursies helaas tijdelijk niet door. Toch alvast iets van de bel-étage zien? Bekijk dan het filmpje dat we speciaal hebben gemaakt om een kleine impressie te geven. De restauratie hebben we kunnen doen dankzij een grote bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

impressie bel-etage Kasteel Eerde

Olga de Lange