Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bronsttijd bij de reeën

02 augustus 2021 | Olga de Lange

We zitten midden in de bronsttijd! Niet van de edelherten, waar veel mensen deze term van kennen, maar van de reeën. De bronsttijd van reeën begint eind juli en duurt tot ongeveer half augustus. De reebokken zijn nu op zoek naar reegeiten om te paren, in vaktermen ‘beslaan’ genoemd.

Reebok

Filmpje reebok met reekalfje

De reebokken zijn in deze tijd aardig opgefokt vanwege alle testosteron in hun lijf. Boswachter Gerrit Houtschild kreeg een prachtig tafereeltje in beeld. Een reekalfje probeert al ‘fiepend’ aandacht te krijgen bij zijn vader, maar deze reebok is nogal prikkelbaar en vooral met zichzelf bezig! Bekijk hier het filmpje.

 

Prikkelbare reebok met fiepend reekalf door Gerrit Houtschild

Gevechten

Ook reebokken houden bronstgevechten. Meesstal zijn het de oudere reebokken die de jongere bokken uit het territorium verjagen. Zo hebben de oudere bokken meer kans bij de reegeiten om te paren. De reegeiten zijn maar drie of vier dagen bronstig, dus de bok moet er wel op tijd bij zijn.

Bronstgevecht reebokken

Bronstgevecht reebokken

Paringsspel

Als een bok met een bronstige geit wil paren jaagt hij achter de geit aan in steeds kleiner wordende rondjes. Dat kan soms lang duren. Totdat de geit zelf ook bereid is en de paring kan plaatsvinden. Dat is dan een snel gebeurd, want de paring duurt slechts enkele seconden.

Paring ree

Paring ree

Voorzichtig rijden

In de bronsttijd zijn reeën minder oplettend. Ze kunnen dan zomaar de weg oprennen. Let daarom extra op en rij langzamer in gebieden waar reeën leven.

 

Olga de Lange