Ga direct naar inhoud
Nieuws

Echt Salland: denk, beslis en doe mee!

20 februari 2017 | Jantine Wesselink

Op 1 maart start Echt Salland. Een initiatief van Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer waarin bewoners én bezoekers nog meer betrokken worden en een stem krijgen bij het beheer van natuur en landschap in Salland.

Heide

De natuurorganisaties nodigen iedereen uit om deel te nemen aan maandelijkse 10-minuten-enquête, om zo mee te praten, en soms zelfs mee te beslissen over recreatie, cultuurhistorie en uiteraard het natuurbeheer. Dit moet uiteindelijk leiden tot een groter draagvlak voor natuur(beheer) in Salland. 

Meld je aan voor Echt Salland

Meepraten

De komende jaren werken de natuurorganisaties samen met de provincie Overijssel aan het verbeteren van natuur en landschap. Een belangrijk onderwerp hierbij is participeren met belanghebbenden. Bewoners en bezoekers zijn erg betrokken bij alles wat hier speelt. Die betrokkenheid willen we als natuurorganisaties graag benutten om zo samen tot een goed plan te komen. Duidelijkheid en transparantie zijn hierbij belangrijke voorwaarden. Een logische vraag kan zijn of we dan het hele beheer uit handen geven, dat is niet het geval. De basis van het beheer is namelijk vastgelegd in bijvoorbeeld Natura 2000 en in onze eigen beheerplannen, maar wij zien ruimte om het met bewoners te hebben over de precieze invulling. We geven daarbij helder aan waar wel en niet discussie over mogelijk is.

Salland Herfst

Maandelijkse enquêtes

Iedereen zich inschrijven voor deelname aan het panel en ontvangt maandelijks 10-minuten-enquêtes over Salland en omstreken. Dit kan via de website www.echtsalland.nl.  Naast informatie over de achtergronden van het beheer, worden in de enquêtes verschillende vragen over het onderwerp gesteld. De boswachters geven met deze enquêtes deelnemers inzicht in het hoe en waarom van werkzaamheden en krijgen op hun beurt informatie terug over wat mensen wel, niet of anders willen. De uitkomsten worden via de website bekend gemaakt, evenals de terugkoppeling over wat ermee gedaan wordt.

Waarom Echt Salland

De naam is gekozen omdat het gaat over de kernkwaliteiten van Salland en omstreken. Echt Salland dus, inclusief de regio van aangrenzende gebieden waar bewoners zich misschien minder Sallands voelen maar ze net zo belangrijk zijn. Kenmerkend zijn uiteraard natuur, landschapsbeleving, rust en ruimte, maar ook alle activiteiten die in het heidelandschap plaatsvinden. Iedereen maakt gebruik van de natuur! De keuze voor ‘Echt Salland’ is omdat dit een bredere groep mensen aanspreekt. Want niet alleen natuurorganisaties bepalen het gezicht van natuur en landschap in Salland.

Logo Echt Salland
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink