Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eeuwenoude schilderijen kasteel Eerde weer als nieuw

17 november 2016 | Jantine Wesselink

Wie ze vaker zag, ziet het toch echt gelijk. Ze zijn enorm opgefrist. Tweeëntwintig originele schilderijen hangen na een grondige restauratiebeurt weer op kasteel Eerde. In 2010 bleek bij een onderzoek dat de conditie van de cultuurhistorisch waardevolle schilderijen veel te wensen overliet.

Restaureren schilderij Landgoed Eerde

Interessante gegevens

Bij de restauratie zijn veel interessante gegevens boven water gekomen. Bijvoorbeeld de ontdekking van de tot dan toe onbekende schilder van ‘Portret van onbekende man in harnas’. De signatuur van Reinier de la Haye werd ontdekt. Ook drie andere portretten konden, op basis van technische overeenkomsten, aan De la Haye worden toegeschreven.

Werner van Pallandt

Het grote schouwstuk van Werner van Pallandt, een van de vroegere kasteelheren, bleek eveneens te zijn gesigneerd, namelijk door Pieter Koets. Van zijn hand of die van zijn zoon zijn (vermoedelijk) ook enkele portretten in de hoekkabinetten op de bel-etage van het kasteel.

Klus van dik 3 jaar

Pauline Marchand en Mirjam Berntsen werkten als restaurator respectievelijk aan de schilderijen en de lijsten. Ze deden er dik drie jaar over in het atelier van Pauline Marchand in Rotterdam. In september 2016 zijn de laatste schilderijen teruggekeerd op het kasteel. Ze zijn weer klaar voor de toekomst!

Restauratie schilderij

Hetzelfde schilderij voor (links) en na (rechts) de restauratie

Mede mogelijk

De restauratie van de schilderijen is in opdracht van Natuurmonumenten en Stichting Van Pallandt van Eerde en met steun van het Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds Vijfhonderdtien. Dit project is onderdeel van Eerde 2020, een goed doortimmerd 10-jarenplan om de oude grandeur van het landgoed te herstellen.

Zelf zien

Jarenlang waren de schilderen van Eerde maar zeer beperkt te bewonderen, omdat het kasteel verhuurd en in gebruik was als internationale school. De school is inmiddels verhuisd naar een nieuw gebouw op het landgoed. Nu kan Natuurmonumenten het kasteel vaker openstellen voor publiek. 

Naar de activiteitenkalender

Grote zaal met wandtapijten Kasteel Eerde
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink