Ga direct naar inhoud
Nieuws

Historische zichtas landgoed Eerde weer compleet

07 mei 2020 | Olga de Lange

Vanaf Kasteel Eerde kijk je sinds kort weer helemaal in de verte naar de boswachterij Ommen. De historische zichtas is weer compleet! Dit heugelijke feit is voor Natuurmonumenten een belangrijke mijlpaal in het programma Eerde 2020: het laatste puzzelstukje van de symmetrische laanstructuur op Landgoed Eerde is gelegd.

Herstelde zichtas Landgoed Eerde

Geen feestje door corona

Deze winter heeft Natuurmonumenten samen met nutsbedrijven en aannemers hard gewerkt om de ontbrekende schakel in de zichtas te herstellen. Helaas kon vanwege het coronavirus de feestelijke opening niet doorgaan. We hadden ons erg op dit feestje verheugd. De wethouder en ook studenten van de internationale school Eerde hadden een belangrijke rol in het programma. We hopen dat we in een later stadium nog iets kunnen organiseren voor alle betrokkenen.

Historische zichtas vanuit de lucht

Strakke 18e eeuwse symmetrie

Natuurmonumenten is naast natuurbeheerder ook beheerder van cultureel erfgoed. Tuinbaas Maarten Vos: ”Wij kiezen op Landgoed Eerde heel bewust voor herstel van de oorspronkelijke 18e-eeuwse aanleg, de strakke symmetrische vakken met daarin de lange zichtassen. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat het uniek is voor Nederland dat er nog zoveel van het oorspronkelijke ontwerp aanwezig is."

Kilometers lange zichtlijn

De lange zichtlijn loopt na het herstelde deel nog een stuk door in de boswachterij Ommen via het Grand Canal met aan weerzijde een dubbele dennenlaan. Op de historische kaart uit 1783 kun je nog zien hoe de laan doorliep tot op de ‘woeste gronden’. De vroegere baron kon zo vanaf het kasteel helemaal tot het eind van zijn landgoed kijken.

Hottinger kaart

Hottinger kaart door M.A. Snoeck uit ca. 1783. Bron: Rijksarchief Den Haag

Kunstwerk van oude boom

Voor het herstel van de zichtas moesten een aantal oude bomen wijken. Het is ook voor boswachters best een lastig keuze om gezonde bomen te moeten kappen. We hebben geen landelijke doelstelling voor houtoogst. Het hout dat vrijkomt bij dit soort projecten wordt zoveel mogelijk hergebruikt door Natuurmonumenten zelf voor het bouwen van schuren, bankjes en dergelijke. Twee grote eiken hebben een bijzondere bestemming gekregen: één eik staat nu als klimboom in de speelnatuur van Natuurmonumenten op Texel. Van de andere eik is door houtkunstenaar Maurice de Meijer uit Dalfsen een mooi kunstwerk gemaakt voor bij de parkeerplaats bij het Kasteel Eerde.

Kunstwerk van oude boom

Kunstwerk van oude boom

Samen behouden voor de toekomst

We zijn trots dat de zichtas weer compleet is. Het is nu nog een beetje kaal. De 128 jonge eiken moeten nog verder uitlopen en het gras moet nog gaan groeien. Maar dat ziet er binnenkort al veel groener uit. Natuurmonumenten is blij dat we op landgoed Eerde samen met de gemeente Ommen en de Nationale Postcode Loterij zoveel kunnen doen om de oude grandeur van het landgoed te herstellen. Zo kunnen ook toekomstige generaties blijven genieten van het unieke landgoed en kasteel Eerde.

 

Olga de Lange