Ga direct naar inhoud
Nieuws

Laat je blad blijven!

05 november 2020

Dat bomen blad verliezen in de herfst weet iedereen wel. Maar veel mensen lijken vergeten te zijn wat het nut van dit blad is en waarom het zo belangrijk is om het te laten liggen. Hoog tijd dus voor een lesje "bladeren".

Herfst blad

Bescherming tegen de kou

De eerste functie van blad is het beschermen planten (wortels) tegen de kou in de winter. De bladeren zorgen voor een extra laag op de grond, waardoor de grond minder snel bevriest. Op deze manier komen planten een koude winter makkelijker door. Een goede reden dus om je blad in je perken te lagen liggen.

Voeding voor je bodem

Het blad dat je laat liggen, zorgt voor een compostlaagje in je tuin. Niet alle bladsoorten compesteren even snel, maar blad van een wilg, linde of populier verteerd snel. Dit geeft (gratis!) voeding aan je bodem en daar zijn je planten blij mee. 

Blad zorgt voor leven in je tuin!

Kijk maar eens in je tuin onder een struik waar nog een hoop blad ligt; daar zit leven in! Pissebedden, duizendpoten, soms zelfs lieveheersbeestjes. Insecten houden van deze warme, vochtige plekken waar ze kunnen overwinteren. En wat dacht je van vogels en misschien wel egels, die weer af komen op de insecten die verstopt zitten onder het blad. Op deze manier zorg je zelf voor meer biodiversiteit in je kleine stukje natuur rondom je huis. 

Egel tussen herfstbladeren in een tuin

Egels komen af op insecten in je tuin

Gratis compost op je gazon

We denken dat blad op je mooie gazon slecht is voor het gras. En dus blazen en harken we blad op het gras het liefst zo snel mogelijk aan de kant. Maar als je je blad versnippert met de grasmaaier, zakken de verkruimelde stukjes blad tussen je gras. En dit zorgt (net zoals bij de planten) voor voeding voor je bodem. En hierdoor hoef je in het voorjaar minder te bemesten, want je gras heeft al wat plantaarde voeding gekregen.

Blad beschermt tegen droogte

Als laatste heeft blad ook nog een lange termijn functie. Het voorkomt namelijk dat je grond snel uitdroogt tijdens de warme, droge zomers die we tegenwoordig hebben. De bladeren die in de herfst vallen, zijn in de zomer grotendeels verteerd. Deze humusrijke bodem houdt het langer vast, waardoor we minder water hoeven te geven. Op deze manier kunnen we met z'n allen dus wat doen aan de droogteproblematiek.

Vijf goede redenen dus om blad weer een plek te geven in je tuin. Fijn voor je planten, fijn voor de dieren en fijn voor je portemonnee!