Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meer kansen voor de ringslang op Eerde

28 april 2022 | Karlijn van Riessen

De ringslang heeft het moeilijk in Nederland. Daarom is er op Eerde een plan opgesteld om de populatie in dit gebied te vergroten. Dit jaar is er gestart met de aanleg van de eerste broeihopen.

Ringslang

De ringslang heeft het moeilijk in Nederland. Hun populatie is sinds 1950 met 40% afgenomen. Dit komt voornamelijk door versnippering van hun leefgebied, door de intensivering van de landbouw, maar ook door verdroging en het kanaliseren van waterlopen. De ringslang leeft namelijk in de buurt van water, daar vindt hij het grootste deel van zijn voedsel. Landgoed Eerde met de Regge biedt goede mogelijkheden om de ringslang een handje te helpen.

Ringslangen op Eerde

Op Eerde komen ringslangen voor. Het betreft een kleine populatie rond kasteel Eerde. De slangen planten zich voort maar de populatie is kwetsbaar. Rond het kasteel is het druk en bij het talud waar de slangen opwarmen recreëren veel wandelaars met honden. Gelukkig zijn er genoeg andere locaties op Eerde waar de ringslang kan vertoeven, maar die moeten nog wel geschikt gemaakt worden. Dit doen we onder andere door het aanleggen van broeihopen op locaties die aantrekkelijk zijn voor de ringslang.

Broeihopen, wat zijn dat eigenlijk?

De afgelopen weken zijn de boswachters hard bezig geweest met het aanleggen van de eerste broeihopen. Dit moest voor begin mei gebeuren, want daarna gaan de slangen op zoek naar een geschikte locatie om hun eieren af te zetten. Een broeihoop bestaat uit een netwerk van takken, met daaroverheen paardenmest, compost, riet, gras en bladeren. Het is van belang dat er materialen gebruikt worden die uit het gebied zelf komen en dat er bijvoorbeeld in een droog gebied met heide, geen mest of compost gebruikt wordt. De takken zorgen voor luchtigheid, zodat de slang goed in de hoop kan kruipen. De rest van het materiaal zorgt ervoor dat het in de hoop lekker warm en vochtig blijft. Na het aanleggen van de broeihoop, wordt deze goed nat gemaakt, zodat het in de hoop lekker gaat broeien.

aanleg broeihoop

Aanleg broeihoop op landgoed Eerde

En nu afwachten…

Op landgoed Eerde zijn dit jaar twee nieuwe broeihopen aangelegd. Tussen juni en juli worden er door de ringslang 10 tot 40 eieren afgezet. Acht tot tien weken later komen de jonge slangen uit het ei. Vanaf nu zal er wekelijks bij de broeihopen gekeken worden of er ringslangen waargenomen worden en nog liever, dat er in augustus jonge ringslangen gezien worden. De komende paar jaar zullen er op meer locaties broeihopen aangelegd worden. Op die manier hopen we dat de populatie groeit en dat de slangen meer verspreid over het gebied voor zullen komen.
We houden jullie op de hoogte!

eischalen ringslang

Eischalen ringslang gevonden in oude broeihoop

Karlijn van Riessen