Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paradijs op Eerde weer beleefbaar

24 juni 2021 | Olga de Lange

Het klinkt misschien hoogdravend, maar Landgoed Eerde is werkelijk weer een paradijs om te zien en te beleven. Tien jaar lang werkte Natuurmonumenten aan het programma Eerde 2020 om de oude allure van kasteel en bijbehorend landgoed weer terug te brengen.

maquette Eerde

Dankzij de Nationale Postcode Loterij, Provincie Overijssel en Gemeente Ommen konden we een impuls geven aan cultuur- én natuurwaarden op dit 18e-eeuwse landgoed. De familie van Pallandt heeft onder andere meubels en schilderijen in bruikleen gegeven voor de beletage van het kasteel. Op 24 juni is ter afronding van Eerde 2020 een maquette van kasteel en parkbos onthuld door wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen en mevrouw Erin Oudshoorn baronesse van Pallandt. Zij ontvingen als eersten het boekje ‘Paradijs op Eerde’.

onthulling maquette Eerde

De maquette van kasteel en parkbos Eerde is onthuld door Bart Jaspers Faijer, wethouder Ommen en mevrouw Oudshoorn baronesse van Pallandt

Maquette

Natuurmonumenten heeft een 3D-maquette laten maken, ook voelbaar voor blinden en slechtzienden. De maquette die vlak voor het kasteel staat geeft een bovenaanzicht van het symmetrische parkbos en kasteel. Via een QR-code horen geïnteresseerden het verhaal over de symmetrie op Eerde. Daarnaast is voor de ziende bezoekers een kort filmpje te bekijken van de gerestaureerde bel-etage.

Dirk Rota van Natuurmonumenten biedt het boekje Paradijs op Eerde aan

Dirk Rota van Natuurmonumenten biedt het boekje Paradijs op Eerde aan aan wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen en mevrouw Oudshoorn baronesse van Pallandt

Boekje Paradijs op Eerde

Natuurmonumenten heeft een fraai boekje gemaakt over het herstel van Landgoed Eerde. ‘Paradijs op Eerde’ vertelt over de bijzondere symmetrische aanleg van kasteel en parkbos in de 18e eeuw. Hoe kwam landgoed Eerde, generaties lang in bezit van de familie Van Pallandt, eigenlijk in bezit van Natuurmonumenten? Dit boekje geeft een overzicht van al het werk dat in 10 jaar tijd is verricht en hoe de allure van weleer is teruggebracht.

Eerde 2020

Op vier belangrijke thema’s werd het landgoed in het kader van het herstelprogramma Eerde 2020 toekomstbestendiger gemaakt. Kijk hier wat er allemaal is gedaan. Na de zomer hopen weer kasteelexcursies te kunnen houden in het tweede weekend van oktober is weer het NMF Kamermuziekfestival.

Toekomst

Zijn we nu klaar op Eerde? Nee, Landgoed Eerde blijft ook in de toekomst beheer en onderhoud vragen. Natuurmonumenten pakt de komende jaren in samenwerking met provincie en waterschap nog verder de verdroging aan, de lanen worden in fases verjongd volgens een 75-jarenplan en we ontwikkelen activiteiten voor bezoekers, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van dit paradijs op Eerde.

Olga de Lange