Ga direct naar inhoud
Nieuws

Parkbos bij kasteel Eerde klaar voor de wandelaar

04 april 2016 | Jantine Wesselink

Samen met buren en vrijwilligers heeft Natuurmonumenten het opnieuw ingeplante deel van het parkbos bij kasteel Eerde feestelijk heropend. Nieuwe wandelpaden zijn aangelegd en het oorspronkelijke achttiende-eeuwse tuinontwerp is terug. Kom de talloze zichtlijnen ontdekken!

Roos op tuinmuur Kasteel Eerde

De feestelijke opening vond 1 april plaats met een gezamenlijke wandeling onder leiding van projectleider Niek Nieuwenhuis en tuinbaas Maarten Vos. Ook vertegenwoordigers van de subsidiënten van het herstelproject liepen mee. 

Levend museum

Beheerder Marike van der Paauw is trots op het resultaat: 'Het is bijzonder om te bedenken dat het er hier in de achttiende eeuw ook ongeveer zo moet hebben uitgezien. Eerde is net een levend museum.' Sinds februari is er hard gewerkt in het parkbosvak dat vanaf de Hammerweg gezien rechts voor het kasteel ligt. Aanleiding was het feit dat een deel van de oude eiken ter plekke zo erg aan het aftakelen was, dat ingrijpen noodzakelijk werd. Natuurmonumenten besloot van de gelegenheid gebruik te maken om het historische ontwerp in ere te herstellen. Bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, de gemeente Ommen en de provincie Overijssel maakten dat mogelijk. 

Eerde hersteld parkbosvak

Dobbelsteen

De ruim 500 nieuwe eiken zijn geplant in het zogenaamde Quinconceverband, dat in de achttiende eeuw in de mode was. De naam verwijst naar het plantpatroon in de vorm van de vijf op een dobbelsteen. Bij latere toepassingen van deze stijl werd de middelste boom weggelaten, zoals ook hier op Eerde. Maar de naam Quinconce bleef in gebruik. In het vierkante parkbosvak voor kasteel Eerde staan de bomen nu weer strak in het gelid. Via de kruislings aangelegde paden loop je naar de vijver in het midden, terwijl de zichtlijnen om je heen steeds veranderen. Vrijwilligers hebben de bankjes in de omgeving opnieuw in de lak gezet. Projectleider Niek Nieuwenhuis kijkt tevreden terug op het werk: 'Alles is prachtig volgens planning verlopen, zonder veel overlast voor de omgeving.' Het parkbos van Eerde is klaar voor de wandelaar.

Beleef Eerde

Op het landgoed lopen diverse wandelroutes. Wandel langs een langere, historische route als door een geschiedenisboek. Of kuier over een korte route, langs kasteel en statige lanen.

Ontdek de wandelroutes op Eerde

Landgoed Eerde
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink