Ga direct naar inhoud
Nieuws

Raadsel rond grafkelder Eerde opgelost

29 januari 2016 | Jantine Wesselink

Midden in het bos op landgoed Eerde ligt de grafkelder van de familie Van Pallandt. Het kleine stenen gebouw dateert van omstreeks 1850 en herbergt drie lichamen. Lange tijd was onbekend wie de derde persoon was.

Grafkelder Eerde

Derde lichaam geïdentificeerd

In de grafkelder zijn tussen 1890 en 1922 drie lichamen geplaatst. De identiteit van twee personen was bekend: Samuel Johannes Baron van Pallandt (1843-1890) en zijn zoon Rudolph Theodorus Baron van Pallandt (1868-1913). Boswachter Maaike Hoogland: "Maar we wisten eigenlijk niet wie de derde persoon was. Daarom zijn we op onderzoek uitgegaan. Een oude krantenadvertentie bevestigde ons vermoeden dat het om Arnoldina Johanna Nobel (1846-1913) gaat, de vrouw van Samuel en moeder van Rudolph." 

Vrijwilligers hebben nu een nieuw informatiepaneel geplaatst bij de grafkelder, met daarop ook de naam van Arnoldina. Wil je deze bekijken? Je kunt langs de grafkelder lopen; kijk voor een routebeschrijving onder praktische informatie op Grafkelder Eerde.

Overwinterende vleermuizen

In de grafkelder overwinteren vleermuizen, zoals de baardvleermuis, gewone grootoorvleermuis en watervleermuis. De dikke muren en goede isolatie zorgen voor een vorstvrije ruimte met een gelijkmatige temperatuur. Dat is precies wat vleermuizen nodig hebben. Via luchtkokers kunnen ze de grafkelder in- en uit vliegen.

Waarheid of verzonnen?

Natuurmonumenten heeft de grafkelder in 2002 grondig gerestaureerd. Het verhaal gaat dat in de tijd dat de kelder nog in verval was een groepje jongeren door het dak zakte en bovenop op een van de grafkisten belandde.

Lees meer over de monumenten op Eerde

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink