Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rococovak Eerde onder handen genomen

22 mei 2017 | Jantine Wesselink

De parkbos-vrijwilligers op landgoed Eerde mogen trots zijn op hun vakwerk in het rococovak. Het ligt er weer puik bij. Kom eens een kijkje nemen!

Landgoed Eerde

Mostransplantatie

De paden vragen gemiddeld elke twee jaar flink onderhoud. "Om de paden karakteristiek verzonken en begaanbaar te houden, steken we de mosranden af. Die transplanteren we naar elders. Om bermen een verhoogde rand te geven bijvoorbeeld." Aan het woord is Maarten Vos, tuinbaas op Eerde. Hij vervolgt:  "Grappig is trouwens dat de paden ooit aangelegd zijn - net als het hele landgoed trouwens - met een maatvoering van 1,27 meter of een veelvoud daarvan. Hier betekent dat dat de paden 2 keer 1,27 dus 2,54 meter meter (8 voetmaten) breed zijn. Die maatvoering houden we natuurlijk in ere!"

Bospad

Andere klussen op Eerde

Elk seizoen kunnen de handen wapperen in de parkbosvakken: heggetjes onderhouden, ongewenste kruiden wieden, struiken snoeien, gras maaien en blad harken. In het gerenoveerde quinconcevak kun je de vrijwiligers tegenkomen met bosmaaier om de aangeplante struiken vrij te houden en daar waar nodig bramen te verwijderen. "In de toekomst moeten de bomen ook gesnoeid worden, dus zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Heb je groenkennis, dan is dat mooi mee genomen," roept Vos op.

Symmetrisch

Het parkbos van Eerde is aangelegd in de achttiende eeuw. Herkenbaar is de symmetrische en strakke structuur.  De kaarsrechte kasteellaan is kenmerkend voor de formele stijl, waarin ook het kasteel en directe omgeving zijn ontworpen. De laan loopt aan de achterzijde van het kanaal door in een Grand Canal. Binnen die vier parkbosvakken voor het kasteel zijn heel genuanceerd verschillende landschapsstijlen terug te vinden. In het rococo-vak bijvoorbeeld voelt het alsof de paden vrijelijk slingeren, maar ze zijn heel nauwkeurig met een passer ingemeten. En in het quinconce vak ligt een vijver in de vorm van een vraagteken.

Kom zelf dwalen door het rococovak

Rococo
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink