Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samen zorgen voor 10% meer natuur

15 mei 2020 | Jantine Wesselink

Een tuin is een mininatuurgebied. Nu we de lente – en misschien ook wel de zomer - in eigen tuin moeten doorbrengen, kunnen we er net zo goed meteen een groen paradijsje van maken. En groei begint ook in jouw achtertuin of wijk. Je kunt het zelf tot leven wekken door dieren, insecten, planten, bomen en wilde bloemen de ruimte te geven. Maak ook jouw tuin groener en we kunnen met z’n allen zorgen voor tot wel 10% meer natuur! Hoe dan?

pas gezaaide bosbloemzaden

Tegels eruit, bloemen erin!

Wil je meer leven in je tuin? Haal dan eens wat tegels uit je tuin om ruimte te maken voor bloemen en struiken. Of leg de tegels van je tuinpad zo’n 5 centimeter uit elkaar en zet er plantjes tussen. Staat mooi en regenwater kan ook gemakkelijker de grond in. De tegels die je overhebt stapel je dan lekker rommelig op als schuilplek voor insecten of salamanders. Of leg heel eenvoudig een stapeltje ruige houten stammetjes neer. Dat wordt een walhalla voor pissebedden, schimmels, solitaire bijen, kevers en vlinders.

Nog meer groene tuintips

Collega boswachter Mathiska heeft nog veel meer tips over hoe je je tuin met wat kleine aanpassingen een stuk natuurlijker maakt. Of nog beter: vraag het actiepakket ‘ga voor groei’ aan. Daar zit een actiekrant met tuintips en een zakje bosbloemzaadjes in. Met onder andere paarse bosvergeet-mij-nietjes, roze dagkoekoeksbloemen en wit fluitenkruid. Zet ook jouw tuin in bloei.

vraag het gratis actiepakket aan>>

kunstig boeket uit tuin en berm

knip een paar bloemen uit tuin of berm voor een gratis kunstig boeket in huis

Ook leuk met bloemen

Heb je niet zulke groene vinger, dan kun je ook bijvoorbeeld een serie bloemen persen. In een echte bloemenpers of in een dik boek tussen vetvrij papier. Leuk voor een creatief kaartje aan oma. Of knip een paar bloemen uit tuin of berm voor een gratis kunstig boeket in huis. Of ga botanisch stoepkrijten. Zo weet iedereen ineens welke bloempje daar op de stoep staat.

botanisch stoepkrijten

Ga botanisch stoepkrijten en iedereen weet wel bloempje daar op de stoep staat

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink