Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schaapskudde weer op het Eerder Achterbroek

20 april 2020 | Olga de Lange

De schaapskudde van Scheperij Salland is vandaag weer begonnen met de begrazing op het Eerder Achterbroek. De schapen helpen Natuurmonumenten om meer structuur in de heide te krijgen en grazen dus voor meer biodiversiteit. Bezoekers kunnen de kudde tegenkomen, maar houd afstand tot de kudde, de herder en elkaar.

Schaapskudde op Eerder Achterbroek

Start begrazingsseizoen

De kudde graast voor Natuurmonumenten op meerdere plekken in Salland en komt nu zo’n 15 dagen op het Eerder Achterbroek grazen. Susanne Lejuez, herder en eigenaar van Scheperij Salland: “Het is altijd weer een mooi moment, de nieuwe start van het begrazingsseizoen op Eerde. We grazen nu vooral op de heideveldjes om de vergrassing tegen te gaan. De schapen nemen ook het opschot van jonge boompjes mee. In juni of juli komen we terug en daarna nog een keer in september.”

Op afstand

Bezoekers van het Eerder Achterbroek kunnen de kudde op afstand bekijken. Normaal staat herder Susanne mensen graag te woord: “Het is heel jammer, maar nu kan dit echt niet vanwege de corona-maatregelen. Dus houd alsjeblieft afstand”.

Aankomst van de schaapskudde op Landgoed Eerde

Schaapskudde op het Eerder Achterbroek

Schaapskudde met herder op het Eerder Achterbroek

Heidebeheer

De begrazing van de heideveldjes met schapen is een aanvulling op allerlei andere beheermaatregelen, zoals kleinschalig plaggen en maaien. Natuurmonumenten wil zo de natuurwaarden en de biodiversiteit verhogen en bijzonder soorten terug brengen.

Bijzondere soorten komen terug

Ruben Vermeer, boswachter ecologie in Salland, is enthousiast: "De stekelbrem, een mooi geelbloeiend plantje en klokjesgentiaan breiden zich uit. Het pijpenstrootje wordt steeds verder teruggedrongen door de heide. We zien vaker adders. En het heideblauwtje, een echte heidevlinder doet het ook goed. Mooie natuurontwikkelingen dus!"

Honden aan de lijn

We vragen hondenbezitters om tijdens een wandeling de honden écht aan de riem te houden (moet natuurlijk sowieso). Dat is niet alleen om de schapen te beschermen, maar ook uw eigen hond. De honden bij de kudde beschermen de schapen en dulden geen andere honden in de buurt.

Begrazing van heideveldje op het Eerder Achterbroek

Olga de Lange