Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schapen helpen bij natuurbeheer in Salland

17 mei 2017 | Jantine Wesselink

Natuurmonumenten krijgt in Salland hulp bij haar heide- en maaibeheer van schapen. En wel in maar liefst vier van haar natuurgebieden: Eerde, Sprengenberg, Rechterense Veld en Colckhof. Zeker de moeite waard om te komen kijken!

Schapen schuur

Eerde

De schaapskudde komt dit jaar weer naar Eerde. Herder André laadt op 15 mei zijn schapen uit en komt ze op 9 juni weer ophalen. De kudde trekt van heideveld naar heideveld. Ze begrazen de zones waar nog veel pijpenstrootje staat en de overgangen tussen heideveldjes en graslanden. Juist daar waar de afgelopen jaren is gezaagd voor de verbinding van de losse heidesnippers.

Voorzichtig enthousiast

Het doel van de begrazing is meer structuur in de heide en de terugkomst van typische heidesoorten. Daan Vreugdenhil, boswachter ecologie in Salland, is na vier jaar schapenbegrazing op Eerde voorzichtig enthousiast: "De stekelbrem, een mooi geelbloeiend plantje en klokjesgentiaan breiden zich uit. Het pijpenstrootje wordt steeds verder teruggedrongen door de heide. We zien vaker adders. En het heideblauwtje, een echte heidevlinder doet het ook goed. Mooie ontwikkelingen dus!"

Heideblauwtje

Schapen scheren Rechterense Veld

Afgelopen weekend kregen de schapen van herder Andele Reitsma een scheerbeurt. Sinds begin april grazen ze in het bos en op de heide van Rechterense Veld. Inmiddels bestaat de kudde uit 31 schapen en lammeren. De schaapscheerder, de bijna afgestudeerde veearts Vincent Perney, heeft alle schapen nagekeken en hun hoeven bekapt. Alle dieren verkeren in goede conditie. Op 17 juni kun je met een gids van Greenshoes Dalfsen mee de 'kleine stille heide op' voor een bezoek herder en kudde. Meer informatie en aanmelden

Schapen scheren
  • Sprengenberg: vorige week namen de schapen van Jos en Karin Kemper van De Schurinkhoeve voor het eerst een kijkje in de schaapskooi van de Sprengenberg. Dit wordt deze zomer hun uitvalsbasis. Ze gaan in het weiland bij de kooi grazen. De groene wandelroute vanaf Informatieschuur De Pas brengt er er vanzelf heen. 
  • Colckhof: om het gras onder de fruitbomen in de boomgaard bij de moestuin van de Colckhof kort te houden, grazen hier een tiental schapen. Volg de blauwe route en je ziet ze zeker.
Herder, schapen en honden
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink