Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zonnewijzer Kasteel Eerde is puntje op de i

16 maart 2021 | Olga de Lange

Op het voorplein van Kasteel Eerde staat sinds vandaag de gerestaureerde zonnewijzer te pronken. Bij de restauratie van het kasteel zijn oude onderdelen van de zonnewijzer teruggevonden op zolder. Na een grondige restauratie staat hij nu midden in het fraaie bloemenmozaïek. Natuurmonumenten plaatste de fraaie zonnewijzer letterlijk als laatste puntje op de i op de sokkel. De werkzaamheden in het veld van het herstelplan Eerde 2020 zijn hiermee afgerond.

gerestaureerde zonnewijzer Kasteel Eerde

Oude zonnewijzer

De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten in en rond Kasteel Eerde veel gedaan om de allure van weleer terug te brengen. Het herstelplan Eerde 2020 was de paraplu voor zo’n 50 grotere en kleiner projecten. Daarbij ging het ook om de kleinere details. Zo ook bij deze zonnewijzer. De conciërge van de internationale school vond een paar jaar geleden ergens op een zolder van de bijgebouwen losse onderdelen van een zonnewijzer. Navraag bij de familie Van Pallandt leerde dat er vroeger een zonnewijzer op de middenkolom van het rondel stond. Op een oude ansichtkaart is de zonnewijzer te zien.

Oude ansichtkaart Kasteel Eerde met zonnewijzer.

Oude ansichtkaart Kasteel Eerde met zonnewijzer

Studentengrap

De onderdelen die op zolder zijn gevonden zijn van een zonnewijzer die eind jaren 60 geschonken is tijdens een reünie van oud leerlingen.  De eerdere zonnewijzer was vervallen en aan vervanging toe. Later is ook de geschonken zonnewijzer verdwenen. Die is waarschijnlijk als grap tijdens een eindexamenstunt door studenten verstopt op zolder. Natuurmonumenten besloot de zonnewijzer te laten restaureren in het kader van het herstelplan Eerde 2020. BedrijfSmederij Oldenhave in Vorden puzzelde de gevonden onderdelen in elkaar. De ontbrekende onderdelen werden op maat gemaakt. Gebiedscoördinator Hans Gronert: “We vonden dat de zonnewijzer weer in het zicht moest komen. In het mooie bloemenmozaïek op het voorplein staat hij prachtig en is vanaf de brug prima te zien.” ”We zullen gaan zien of hij ook tijd goed aangeeft,” lacht Gronert.

Herstelplan Eerde 2020

In het kader van het herstelplan Eerde 2020 is de bel-etage van het kasteel grondig gerenoveerd en zijn delen van het parkbos, lanen en zichtlijnen hersteld. In 10 jaar tijd zijn zandwegen en fietspaden opgeknapt, kregen gebouwen op het landgoed een passende bestemming, zijn akkers weer ingezaaid met ouderwetste granen en heideveldjes met elkaar verbonden. De kamsalamanders kreeg nieuwe poelen en de wandelaars nieuwe bruggetjes en een nieuw vlonderpad. Dankzij een gulle bijdrage van Provincie Overijssel, Gemeente Ommen en de Nationale Postcode Loterij is Landgoed Eerde klaar voor de toekomst. Meer informatie is te vinden op de pagina over Eerde 2020.

Olga de Lange