Ga direct naar inhoud
Nieuws

Beroepsdeformatie

18 oktober 2021 | Simone Damhof

Als recreatie je werk is, is het zelf soms moeilijk recreëren. Ja, echt waar. Ik zocht even de precieze betekenis op van beroepsdeformatie: in de vrije tijd het gedrag gaan vertonen of taal gaan gebruiken die doorgaans alleen op het werk gebruikt wordt. Ik durf wel te zeggen dat ik dat virus heb. ‘Het verhaal van de mtb'ers’. Komt ie ….

simone damhof

Mijn man en ik startten onze wandeling afgelopen voorjaar al vroeg op zondagochtend en parkeerden onze auto bij Pannenkoekhoes De Stroper. Op de planning stond een ronde over landgoed Egheria en Elfterheurne.

Foute bordjes

Onderweg irriteerde ik me aan een oud bordje, ik maakte snel een foto en besloot om het later naar mijn collega te sturen. Waarschijnlijk niemand die het opviel maar ik had er natuurlijk last van.

Wij zijn maar met drie fietsen

Via het Dassen Hendrikpad bereikten we de voet van de Tankenberg en ik zie links vanuit mijn ooghoek drie mountainbikers ingewikkeld doen met hun fietsen bij een draaipoortje. Ik maakte de opmerking ‘Goh, heren … waarom denken jullie dat hier draaipoortjes staan en er mountainbike tracks zijn aangelegd?’ Als antwoord kreeg ik dat het niet uitmaakte, want ze vernielden de paden niet. Ze waren immers maar met drie personen. Zucht …. en doorrrr.

Sex voor het huwelijk mag ook niet

Even verderop liepen we door een smal pad in Elfterheurne. Zo smal dat we achter elkaar moesten lopen. Links en rechts een bloemenveld, zoemende bijen, een briesje…. genieten… Een achteropkomende mountainbiker suist langs mij heen, raakt BAM! de schouder van mijn man die voor mij loopt. De mountainbiker valt al slingerend bijna van zijn fiets. Ik zeg nog ‘meneer, u mag hier niet fietsen’ waarop hij zegt ….. ‘er mag zoveel niet! Sex voor het huwelijk mag ook niet!’ Hij springt op de fiets en is weg. Ik zeg tegen mijn man ‘Huh…. Zei hij dat nou echt?’ We verstonden het toch allebei goed.

Als blikken konden doden

Even verderop probeert een groepje mountainbikers van de andere kant op het smalle pad te komen. Dat gaat natuurlijk moeilijk want we plaatsten de hekken zo dat dit bijna onmogelijk is. Inderdaad … ‘bijna’ onmogelijk. Want samen fietsen tillen kan ook. We stonden geduldig te wachten tot de hele operatie klaar was, ik beet mijn tong er intussen bijna af. Maar ik kon het niet laten en zei ‘Weet u waarom ze die hekken plaatsen hier? Om te voorkomen dat mensen hier gaan mountainbiken. Daar zijn in Twente namelijk speciaal kilometers lange routes voor aangelegd.‘ Ik keek er waarschijnlijk zo boos bij dat een dame uit het clubje heel angstig naar mij keek volgens mijn man. Als blikken konden doden …. 

Mijn man en ik wandelen nog steeds veel, maar even niet meer in de gebieden waar ik zelf werkzaam ben ;-) Ik snap mijn man ook wel. Vandaag of morgen tref ik een keer ‘een verkeerde’ ….

Dus beste mountainbikers ….

Natuur en sport gaan onwijs goed samen, ook in Twente. Iedereen mag komen genieten in onze gebieden. Maar Nederland bestaat nog maar voor 15% uit natuur, echt waar! Dus we moeten rekening houden met elkaar. Blijf op het pad, dat vinden de bosbewoners ook fijn en probeer iedereen de ruimte te geven die voor hem of haar bedoeld is.

  • Willen jullie op ‘gedeelde’ paden even groeten zodat wandelaars jullie voorbij kunnen laten gaan?
  • Als je een keer echt van het pad af wilt ;-) kan je je aanmelden voor een georganiseerde toertocht. Zo kom je af en toe bijzondere plekken. Wij verlenen daar soms toestemming voor. 
  • In Twente hebben we een mountainbikenetwerk met een totale lengte van 700 km. Lang genoeg toch? Maak er gebruik van, zou ik zeggen.
  • De tien mooiste mtb routes in Twente vind je hier.

En dan nog even dit …

Schrik je ook van het feit dat Nederland nog maar voor 15% uit natuur bestaat? Natuurmonumenten maakt zich samen met alle donateurs, leden en vrijwilligers sterk voor de natuur in Nederland. En dat is hard nodig. Ons doel is een natuurlijker Nederland voor iedereen. Met meer ruimte voor natuur en cultuurhistorie. Om te bewonderen, in te spelen, sporten, wandelen en fietsen. Daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken. Voor drie euro in de maand ben je al lid. Maar je kunt ook op andere manieren helpen. Hier lees je er meer over.

Simone Damhof
Simone Damhof