Ga direct naar inhoud
Nieuws

Geef je mening over het Overijsselse landschap

18 december 2018 | Simone Damhof

Hoe houden we Overijssel samen mooi en levend? Jouw mening telt. Vul de Nationale Landschap Enquête in.

Salland

Ons kleine, drukke land verandert onvoorstelbaar snel: de open ruimte in Nederland neemt met 8 hectare per dag af. Steeds meer megastallen, distributiecentra, zonneparken, windmolens, snelwegen en woonwijken vragen ruimte. Natuurmonumenten maakt zich hierover zorgen. Daarom vragen we alle Nederlanders zich uit te spreken over hoe we willen dat Nederland er uit ziet. Hoe gaan we al die ontwikkelingen zo inpassen dat Nederland een fijn land blijft om te leven? Kan dat met liefde voor ons landschap en de natuur? En hoe ziet dat er dan uit?

Geef ook je mening en vul de enquête in.

Overijsselse kleinschaligheid

Overijssel telt kleurrijke moerasgebieden en mooie kleinschalige cultuurlandschappen. Maar ook hier staat het landschap onder druk. Door de intensieve landbouw zijn veel kruidenrijke akkers en graslanden veranderd in strakke vlaktes. Insecten en vogels hebben er weinig te zoeken. Gelukkig zijn er wel initiatieven waarin provincie, boeren en natuurorganisaties samenwerken om vogels en insecten een kans te geven.

Ook de bouw van windturbines en velden vol zonnepanelen heeft grote gevolgen voor het Overijsselse landschap. Landelijk zijn duizenden hectares nodig om aan de vraag te voldoen. Maar welke open ruimte offeren we hiervoor op? Regie van Rijk en provincie is nodig de waardevolle Overijsselse landschappen te beschermen.

Liefde voor het landschap

“Ons landschap staat op het spel”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Als we niet opletten, verdwijnt de schoonheid en weidsheid van ons land en de ruimte voor de natuur.”  Natuurmonumenten wil de veelheid aan vormen, aan kleuren en geuren, aan planten en dieren niet verloren laten gaan. Kunnen we die nieuwe woningen en andere bouwplannen inpassen met liefde voor ons landschap? En hoe ziet dat er dan uit? Geef ook je mening over ons landschap en vul de enquête in.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Environmental Research in samenwerking met Natuurmonumenten. De resultaten stellen we beschikbaar aan bestuurders zodat zij dit kunnen meewegen als zij beleid vormgeven. Meedoen kan tot 9 januari.

Vul hier de enquête in >

Lees hier meer over het landschap >

Klik hier voor het Natuuronderzoek van OERRR >

 

Simone Damhof
Simone Damhof