Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herfst zat in Twente

07 oktober 2020 | Simone Damhof

We hebben ‘tijd zat in Twente’ volgens Twente Marketing. We hebben ook ‘herfst zat in Twente’. Ik zou er zelfs nog ‘kleur zat in Twente’ aan toe kunnen voegen. Want afwisselend landschap en kleurrijke plekken hebben we genoeg. Ga lekker op pad! De ideale mogelijkheid om coronaproof bij te praten met familie, vrienden of collega’s en nog goed voor je weerstand ook. Ik deel alvast wat kleurrijke tips in Twente met je.

simone damhof Twente blog 5 herfst

Maar eerst een meditatief momentje in het laantje

Als ik  ‘s ochtends naar kantoor op erve Middelkamp wandel vanaf de parkeerplaats krijg ik altijd zo’n zen–gevoel. Zo’n meditatief momentje voordat de werkdag begint. De hoge beuken staan al meer dan honderd jaar aan weerszijden van het pad en nergens is de wisseling van de seizoenen zo goed merkbaar als daar. Het verkleuren van groen naar goudgeel, van goudgeel naar kaal en dan weer het lichte groen. In de herfst sieren de paddenstoelen de beukenstammen. Ik hou ervan.

De laan naar erve Middelkamp

Een oude ansichtkaart met de toegangsweg naar erve Middelkamp. De boomstammen links zijn nu immens en het bladerdek kleurt weer goudgeel in de herfst.

Het meest kleurrijke plekje in Twente

Arboretum Poort Bulten is toch ook wel een van mijn meest favoriete plekken in de herfst. Een kleurenpalet dat gaat van oranje naar fuchsia, geel en donkerrood. Niet zo verwonderlijk want het park heeft meer dan duizend verschillende soorten bomen. Kun je nagaan hoeveel herfsttinten je daar kunt ervaren. We maakten de paden rolstoelvriendelijk, dus ook voor buggy’s ideaal en er staan bankjes genoeg om even uit te rusten. Met een beetje geluk spot je er ook meest bijzondere paddenstoelen.

  • Tip: scan de QR-code op de poster bij de entrée of scan vanaf het paneel van onze stand-in boswachter Betsie. Doneer een kleine bijdrage. Wij zijn er erg mee geholpen. Direct hier doneren mag natuurlijk ook.
Herfst in arboretum Poort Bulten

Arboretum Poort Bulten: kleurrijker kan niet toch?

Woont daar nu echt een kabouter? Paddenstoelentochten voor kinderen

Herfstwandelingen met kinderen zijn heerlijk. Maar welke route kies je? Wat kom je onderweg tegen? De routes die starten vanaf Pannenkoekhoes de Stroper zijn ook voor kleuters goed te doen. Een pauzeplek op erve Middelkamp tussen de kipjes maakt het avontuur compleet. Ik maakte een overzicht van wandelingen in Twente, ideaal voor kinderen en natuurlijk kom je paddenstoelen tegen onderweg.

  • Tip: neem spiegeltjes mee, een loep en een rugzakje voor de natuurschatten die je onderweg vindt. En als je weer thuis bent, lekker knutselen: Hier vind je herfst-knutseltips.

Eekhoorntjesbrood en rodekoolzwam

Na een beetje speurwerk lees ik dat er meer dan 3500 soorten paddenstoelen zijn in Nederland. We hebben vrijwilligers die in de herfst alleen maar rondwandelen met spiegeltje en pincet om zo de meest bijzondere exemplaren te ontdekken. Het mag niet te droog zijn, er moeten bijvoorbeeld bepaalde bomen in de buurt staan, en sommige ‘schimmels’, want dat zijn paddenstoelen, zijn maar heel kort aanwezig. Als ze dan een bijzondere soort spotten zegt dat dus ook weer iets over de leefomgeving van die paddenstoel. In de natuur hangt alles samen. Ik verbaas me er nog steeds over.

Ik ben al blij dat ik de meest belangrijke soorten kan herkennen, maar ik leer graag bij dus binnenkort maar weer eens op pad. De meest voorkomende paddenstoelen in Nederland verzamelden mijn collega-boswachters voor je op deze pagina

Ronald Kamphuis vliegenzwam

De vliegenzwam, wie kent 'm niet. Rood met witte stippen ....

Mooie foto’s

Natuur levert altijd mooie beelden op. Deze blog sierde ik op met mooie foto’s van Ronald Kamphuis. Behalve dan natuurlijk de zwart-wit foto. Ronald volgen via social media zorgt voor mooie online-natuurmomentjes. Voor als je zelf niet op pad kunt.

Twente herfst laan

Ook lanen op landgoederen als Egheria en Boerskotten kleuren de komende weken prachtig.

Simone Damhof
Simone Damhof