Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landgoed Egheria krijgt kleur

22 april 2020 | Simone Damhof

Korenbloemen, klaprozen, kamille en andere akkerkruiden kleuren straks de akkers op landgoed Egheria weer. Onmisbare voeding voor insecten, schuilplek voor kleine zoogdieren en kleurrijke beleving voor de wandelaar.

klaproos

Fietsende bakker van Bolletje

Kenmerkend voor het beeld van buitengebieden in Twente zijn vaak de kabbelende beekjes en bloemenvelden in het voorjaar en de zomer. Kleurrijk geel koolzaad en de graanvelden die ooit als decor dienden voor de ‘fietsende bakker van Bolletje’. Nu is het buitengebied weliswaar groen, maar variatie ontbreekt vaak. Graanvelden, kleine akkertjes en bloemrijke weides zijn minder aanwezig.

Natuurmonumenten gaat voor variatie

Landgoed Egheria kent wat kleine akkertjes. Deze gaan we inzaaien met granen en akkerkruiden. Het resultaat is dat we in de zomer kunnen genieten van een kleurrijke akker. De graansoort zomergerst voert de boventoon en klaproos, kamille en korenbloem brengen de kleurrijke nuances aan. Insecten doen zich tegoed aan de nectar van de verschillende bloemen en bijkomend voordeel is ook dat het een lust voor het oog is voor wandelaars die hun route over Egheria lopen.

Wintervoer en schuilplek

Pachters oogsten vaak net na de zomer de granen omdat ze deze nodig hebben voor hun bedrijf. Wij laten de gewassen in de winter staan. Kleine zoogdieren vinden er een schuilplek en kunnen er hun kostje opscharrelen. Fazanten, konijn en hazen komen er ’s ochtends in alle vroegte ontbijten.

Simone Damhof
Simone Damhof